Nyheder
Nyheder

Ortodokse ikoner har fundet vej til Hørsholm Kirke

Hørsholm Kirke har indrettet et område i kirken med ikoner og fyrfadslys, hvor ukrainere bedre kan føle sig hjemme.

Ikon af Jesus

Ikon af Jesus. Foto: Kristian von Späth.

Af Steen Toft Winther

Siden Rusland invaderede Ukraine i slutningen af februar, har kirkerne i Helsingør Stift - og landet over - arbejdet hårdt på at byde ukrainske flygtninge velkommen, og i Hørsholm Kirke har man dedikeret et hjørne i kirken til ukrainere, hvor der står ortodoks kristne ikoner og fyrfadslys.

Kristian von Späth er præst i Hørsholm Kirke og er gift med en ukrainer, og det er ham, som har taget initiativ til den nye indretning med opbakning fra menighedsrådet og kollegaerne. Han mener, at det ikke kun er de ukrainske flygtninge, som vil sætte pris på ikonerne, men også den danske menighed:

"Lysene og ikonerne af Jomfru Maria og Kristus, vi har opstillet, kan bruges af alle, og både ukrainere og den danske menighed kan samles i fællesskab i troens praksis," siger han. 

Ikonerne er malet - eller som Kristian von Späth siger, det korrekt hedder, 'skrevet' - af danskere, som hver uge mødes i Benny Astly Andersens ikonværksted i Hellerup, og ikonerne i Hørsholm Kirke er anbragt på pulte, så de ortodoks kristne kan bøje sig og kysse dem. Det er nemlig almindelige praksis i den ortodokse kirke, fortæller Kristian von Späth. 

Ikoner i hjørne

Lys og ikon af Jesus i Hørsholm Kirke. Foto: Kristian von Späth.

Hørsholm Kirke

Ikon af Jomfru Maria på pult. Foto: Kristian von Späth.

Jomfru Maria

Jomfru Maria. Foto: Kristian von Späth

Selvom Kristian von Späth egentligt gerne ville have indrettet hjørnet med lys lavet af bivoks, som er kutymen for den ortodokse kristendom, er det vigtigere for ham, at det er gratis at tænde lys. Et bivokslys koster i skrivende stund 15 kroner, og havde Hørsholm Kirke sat dem op, ville det betyde, at man skulle tage betaling for lystænding. Derfor faldt valget på fyrfadslys.

"Vi vil hellere slække en smule på symbolikken og give dem, der har brug for at tænde et lys mulighed for at gøre det uden betaling," siger Kristian von Späth, som også forklarer, at lystænding i kirken først og fremmest er et udtryk for tro og kærlighed. 

Læs mere om initiativer for og med nyankomne ukrainere i Helsingør Stift her.