Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Biskoppen: Sammen er vi en kirke for alle

Kirken skal være der for de andre. Også de stadigt flere i vores land, der ikke har forældre eller bedsteforældre med dansk pas, skriver biskop Peter Birch i sin nytårshilsen. 

14. januar holder stiftet en konference med fokus på folkekirkens arbejde med og for migranter - i Helsingør Stift er der ca. 200.000 indvandrere og efterkommere af indvandrere. Foto: Sille Arendt

Af Peter Birch

Vi er trådt ind i et nyt år og jeg sender alle de bedste nytårshilsner. Må 2023 blive et år, der bringer fred og glæde.

Krigen i Ukraine raser med uformindsket styrke. Dens konsekvenser mærkes også hos os, men for befolkningen i Ukraine er det dødelig alvor. Hver dag, hver time. Vi beder for, at krigens ødelæggelser må blive afløst af fred og forsoning.

I folkekirken er der blevet gjort en stor indsats for at tage imod de ukrainske flygtninge. Det er glædeligt at se, at troen tager konkret form og omsættes i handling og omsorg for næsten. Da krigen i Ukraine brød ud 24. februar sidste år, søgte mange ukrainere hertil og det har været meget opløftende at se, hvor mange initiativer, der blev taget i sognene for at tage imod. 

Læs rapport om folkekirkens indsats for ukrainere her

En kirke for andre

Den tyske teolog Dietrich Bonhoeffer formulerede det engang sådan, at den kristne kirke i sit inderste væsen er til for andre. Det gælder også for folkekirken, at den skal være for de andre. Også de stadigt flere i vores land, der ikke har forældre eller bedsteforældre med dansk pas. Men hvad betyder det for os som kirke, at de mennesker der bor i vores sogne, er en mere broget skare en tidligere?

Det gælder for stort set alle sogne i Helsingør Stift, at der findes større og mindre grupper af indvandrere eller efterkommere af indvandrere. Ukrainere er blot de senest tilkomne. Faktisk er der samlet set tale om ca. 200.000 mennesker, der dækker over mange forskellige nationaliteter.

Så selvom befolkningssammensætningen ikke er ens i for eksempel Brøndbystrand sogn og Annisse sogn, så er der alligevel en god læring at give begge veje.

Nye tal og ny viden

Landsforeningen af Menighedsråd udgav kort før jul en statistik over den etniske fordeling af indbyggere i sognene. Jeg vil opfordre til, at man i menighedsrådene bruger den statistik til drøftelse og overvejelser i det lokale arbejde. Skal vi gøre noget anderledes fremover?

Læs mere om hvordan du ser de nye tal her

Hvis vi skal blive bedre til at få kontakt med migranter, flygtninge og deres efterkommere, kræver det et bevidst opsøgende arbejde. Vi er heldigvis godt i gang mange steder og jeg håber, at mange fortsat vil tage del i arbejdet.

Lad os sammen arbejde for en stærk folkekirke – en kirke for alle.

GODT NYTÅR!