Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Menighedsrådsvalg 2024: ”Kirke er noget, vi laver sammen”

Kirken er forankret i det lokale, og der er brug for gode, lokale kræfter, der kan sætte en retning, mener Søren Nolsøe, der er provst i Høje Taastrup Provsti.

”Som regel er der mange gode idéer ude i sognene, så der er brug for, at nogen sætter en retning. Det handler ikke om at lave kirke for andre. Kirke er noget, vi laver sammen,” lyder det fra Søren Nolsøe. Arkivfoto

Af Rikke Lyskjær-Rudbæk

Den 17. september er en vigtig dato. Denne dag er der som bekendt menighedsrådsvalg, og det er af stor betydning, at lokale kandidater står klar til at påtage sig det vigtige arbejde, der foregår ude i sognene. Det mener provst i Høje Taastrup Provsti, Søren Nolsøe:

”Menighedsrådene er vigtige, fordi kirken altid består af dem, der samles et bestemt sted for at holde gudstjeneste. Kirken bliver ikke bare hevet ned over os. Den er forankret i det lokale. Det er vigtigt med lokale menighedsråd, fordi de består af personer, der kommer i kirken, og som udgør kirken. Det er de personer, der ved, hvad der er vigtigt hos lokalbefolkningen, og som ved, hvad der skal arrangeres, og hvordan man skal prioritere i forhold til økonomi og menneskelige ressourcer.”

Menighedsrådene har altså i høj grad mulighed for at sætte dagsordenen i lokalsamfundet, og helt centralt er muligheden for at udpege en fælles retning i sognet:

”Som regel er der mange gode idéer ude i sognene, så der er brug for, at nogen sætter en retning. Det handler ikke om at lave kirke for andre. Kirke er noget, vi laver sammen,” lyder det fra Søren Nolsøe.

Det gør en forskel

Og timerne, der bliver lagt rundt om bordet sammen med de øvrige menighedsrådsmedlemmer betyder virkelig noget. Det er der ifølge Søren Nolsøe ingen tvivl om:

”Som menighedsrådsmedlem gør man en forskel. Ikke kun for budgetter og bygninger – men for mennesker. Man er med til at skabe liv og aktivitet, som ikke ville være der, hvis ingen løftede det. Man kommer simpelthen rigtig tæt på noget meget meningsfuldt. Og så får man lov til at bruge sine kompetencer.”

I menighedsrådene er opgaverne mange og forskelligartede. Blandt andet drejer de sig om personale, bygninger og aktiviteter, og der er ifølge Søren Nolsøe rig mulighed for at udføre opgaver, man i forvejen har beskæftiget sig med eller prøve kræfter med nye:

”Rigtig mange sidder inde med virkelig mange kompetencer, som man måske har fået i kraft af sit erhverv eller sin livserfaring. I menighedsrådsarbejdet er der virkelig brug for den slags kompetencer, og indsatsen er enormt værdsat.”

Den gode dynamik

Ifølge Søren Nolsøe fungerer et menighedsråd som oftest bedst, når der er en godt mix af nyvalgte og gengangere, og han opfordrer derfor til, at både nye og mere erfarne kræfter stiller op til valget:

”Der er en kompleksitet i arbejdet, som gør, at det er guld værd, at der er nogen, der kan videregive deres erfaring fra tidligere valgperioder, samtidig med at nyvalgte kan bidrage med et nyt perspektiv. Det skaber en god dynamik.”

Og hvad er så provstens vigtigste bemærkning til dem, der overvejer at stille op for første gang?

”Helt lavpraktisk: Sæt det i kalenderen! Valgmødet er faktisk rigtig vigtigt, så sørg for at huske det. I langt de fleste menigheder vil man opleve at blive taget imod med store smil og vide rammer. Det er værdsat, at der kommer nogle nye og giver deres bud på tingene med det blik, de nu engang har.”

Og så lige en sidste kommentar fra Søren Nolsøe til os alle:

”Der er også brug for, at der dukker folk op den 17. september, som ikke har intention om at stille op, men blot bakke op. De, der stiller op, fortjener nemlig et stort skulderklap!”

Læs også tanker fra provst i Gentofte Provsti Yvonne Alstrup: ”Menighedsrådsmedlemmer er folkekirkens VIP’er” 

MENIGHEDSRÅDSVALGET 2024

Vil du vide mere om valget og læse biskoppens hilsen, kan du finde det her:

 

Uden levende rødder visner træet