Nyheder
Nyheder

Sommerkoncerter, alsang og fællesspisning

Også mellem søndagsgudstjenesterne summer stiftets kirker af stille sommerliv i juli. Vi har talt med nogle af dem.

Aftensang i præstegården

Aftensang ved figentræet i Lynæs Præstegårdshave. (Foto: Aase Olesen)

Af Kåre Gade

I Torup, Lynæs og Melby i stiftets nordvestlige hjørne er sangen i centrum ved en række arrangementer sommeren igennem. 

Sognepræst Lotte Grønborg arrangerer sangworkshop i Torup Kirke, en gruppe frivillige arrangerer morgensang i sognegården Strandgården, og sommeren igennem inviterer præsterne til aftensang i præstegårdshaverne, hvor der er kaffe og aftenhygge, mens solen går den. 

Der kommer mange til sangaftnerne, og det er både turister, sommerhusgæster, lokale og folk fra nabosognene. Organisten akkompagnerer, og gæsterne skiftes til at foreslå sange og salmer fra højskolesangbogen. 

“Vi har nogle dejlige og smukke præstegårdshaver, som ikke kun er præstens, men tilhører hele sognet. Alsangen er en mulighed for at dele præstegårdstemningen med andre,” siger sognepræst Kristian Hein, som bor i præstegården i Lynæs.

Åben præstegård

“Vi skal bevare den danske tradition for åbne præstegårde. Det er en central del af den lutherske embedsforståelse, at præsten bor og lever i sognet,” siger han.

Kristian Hein arrangerer også grundslovsfejring i præstegårdshaven, ligesom den årlige børnhøstgudstjeneste i august finder sted i haven.

“Hos os er grænsen mellem kirke, sognegård og præstegård flydende – der foregår kirkelige ting i præstegården, ligesom der er kulturelle arrangementer i kirken. Det er særligt vigtigt i dag, hvor kirken i mange små sogne er den sidste bastion i lokallivet, fordi mange af de andre gamle lokale institutioner enten er lukkede eller er blevet centraliseret.”

Onsdag den 19. juli 19.30 er det sognepræst Eva Berg, der er vært for aftensangen i Melby Præstegårdshave.

Dansk musik i slotskirken

Mange kirker arrangerer sommerkoncerter i juli måned. Det gælder Fredensborg Slotskirke, som traditionen tro byder på en række kammerkoncerter. 

Oprindeligt var koncerterne en del af et program, som Wonderful Copenhagen arrangerede i de nordsjællandske slotskirker; i dag står kirkerne for koncerterne, som støttes af Augustinus Fonden og Fredensborg Kommune.

“Det er et krav, at repertoiret er dansk, men derudover bestemmer kunstnerne selv, hvor folkeligt eller finkulturelt, det skal være,” siger organist Else-Marie Kristoffersen, der arrangerer koncerterne.

Fredensborg Slotskirke

"Fredensborg Slotskirke egner sig rigtigt godt til kammermusik, og vi opfordrer kunstnerne til at spille fra gulvet, snarere end fra pulpituret," siger Else-Marie Kristoffersen (foto: Kåre Gade)

Onsdag den 19. juli kl. 17.30 spiller tværfløjtenist Sofia Kayaya og organist Karsten Gyldendorf i Fredensborg Slotskirke, og den 26. juli kan man opleve sopranen Cille Buch (daglig leder af Fredensborg Slotskirkes Pigekor) med søskendeparret Helle Hanskov, violinist i DR Radiosymfoniorkestret og Lise Hanskov, organist ved Vedbæk kirke.

Koncerterne ligger i en periode, hvor slottet er åbent for offentligheden, så mange turister kombinerer besøget med en koncertoplevelse. 

“Men der kommer også mange af ‘vores egne’. Koncerterne begynder 17.30 og varer tre kvarter, så man kan nå det efter arbejde, og stadig være hjemme og spise på terrassen bagefter. På den måde bliver det også sognets arrangement,” siger Else-Marie Kristoffersen.

Den spisende kirke

Sydpå i den storkøbenhavnske del af stiftet ligger Risbjerg Kirke lægger man vægt på, at kirken også i sommerferien skal fungere som socialt samlingsted. 

De faste mødeaktiviteter stille, og kirkekultur-medarbejderen holder sommerferie. I stedet byder kirken på frokost hver tirsdag i sognegården. 

“Vi har en dejlig have, og for dem, der ikke har mulighed for at tage i sommerhus, er det en velkommen mulighed for at komme ud af lejligheden,” fortæller sognepræst Lisbeth Munk Madsen.

I løbet af sommeren byder Risbjerg Kirke også på frokost et par gange i forbindelse med søndagsgudstjenesten. Og søndag den 23. juli er der sommerudflugt til Nyboders Mindestuer med frokost på Restaurant Skindbuksen.

“Ja, vi er den spisende kirke – vores motto er ‘ingen møder uden mad’,” ler Lisbeth Munk Madsen.

Sommerfrokost i Risbjerg Kirke

Tirsdagsfrokost i Risbjerg Sognegård: I skyggen på terrassen sidder en gruppe på otte ældre sognebørn og hyggesnakker (foto: Lisbeth Munk Madsen).

Sommeraktiviteter i din lokale kirke

Hvis du er interesseret i at se, hvad der foregår i sommerperioden i din sognekirke, i nabokirkerne eller måske i kirkerne dér, hvor du holder sommerferie, kan du med fordel bruge den landsdækkende kirkekalender. Her kan du både søge på specifikke emner, f.eks. 'koncert' eller 'udendørs gudstjeneste', eller du kan bruge kortet til at klikke på de nærmeste kirker.