Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Sådan uddeler kirker gratis konfirmationstøj

Kirker i Helsingør Stift yder konfirmationshjælp. De ansvarlige fortæller her, hvordan andre kan gøre det samme.

Konfirmationstøj

Konfirmationstøj kan være en dyr fornøjelse, ikke mindst fordi det ofte kun bliver brugt én gang. (foto: Kåre Gade)

Af Anders Haubart Madsen


Tøjkælderen i Ishøj

Har åbent hver torsdag kl. 15-17 i Vapnagård på adressen Hesteskoen 6, kælderen


Konfirmationstøj i Frederikssund Kirke

Kirkegade 7, 3660 Frederikssund.


Kontakt kordegn Helle Dissing på mail: 


helle@frederikssundkirke.dk.

Selv om det ikke koster noget at blive konfirmeret, kan udgifterne til festen være svære at overkomme for mange familier. Ikke mindst konfirmationstøjet kan være en dyr fornøjelse, og så bliver det endda ofte kun brugt én gang.


Derfor er flere kirker i Helsingør Stift begyndt at indsamle brugt konfirmandtøj og udlåne det gratis.  


"Det kræver lidt fodarbejde at løbe det i gang, men vi har kun fået positive reaktioner på det,” fortæller Helle Dissing, kordegn og ansvarlig for indsamling og uddeling af konfirmandtøj i Frederikssund Kirke.

Mange vil gerne donere

Her er uddelingen af tøjet blevet modtaget så godt, at et lokalt renseri har tilbudt at vaske det brugte tøj gratis efter brug.  


I Ishøj har de frivillige i Næstehjælperne sammen med sognepræst Sophie Nielsen startet et lignende initiativ med en Tøjkælder i det almene boligbyggeri Vapnagård. 


Anne Mader, der er frivillig i projektet, fortæller, at opbakningen til projektet har været stor i lokalbefolkningen.


”Interessen for at donere har været enorm. Vi drukner i konfirmationstøj,” siger hun.

Konfirmation

Der er stor interesse for at donere konfirmationstøj. Udfordringen er, at få flere til at tage imod tilbudet om at låne tøjet. (foto: Kåre Gade)

Skaber samhørighed omkring kirken

Udfordringen er at få flere til at bruge tilbuddet. Foreløbig har to konfirmander fået tøj til deres fest. Anne Mader håber, at det kan blive endnu flere næste år. 

”Vi ved, at behovet er der, men måske har der været en utryghed over for, at andre skulle opdage, at man tager imod gratis tøj,” fortæller hun og foreslår derfor, at konfirmanderne allerede hører om tilbuddet i den opstartsmail, som man som kommende konfirmand modtager fra kirken. 

Et konfirmationstøjsprojekt kan også være med til at samle lokalsamfundet omkring kirken. Anne Mader fra Ishøj er ikke ansat i kirken og kommer sjældent til gudstjeneste, men føler nu alligevel en tilknytning.

”Det giver samhørighed mellem os lokalt, når vi samler tøj ind. Personligt får jeg et forhold til min kirke, selv om jeg egentlig ikke bruger den.”

Sådan kommer du igang:


  1. Find tovholdere, der kan besvare mail og stå for omtale i lokalavis, på Facebook og i kirkens egne medier (hjemmeside/kirkeblad).

  2. Lav en fast dag, hvor tøj kan indleveres og afhentes. Der er brug for, at der står en person og modtager, takker for tøjet og pakker det ud.

  3. Sørg for at gøre opmærksom på initiativet i den mail eller det brev, som konfirmanderne modtager fra præsten under konfirmationsforberedelsen. Det er ikke altid nok at skrive i den lokale gruppe på Facebook eller i kirkens egne medier.