Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Ny efteruddannelse for nye præster og ny uddannelseskoordinator

Pernille Nærvig Petersen fortæller om sit nye arbejdsområde.

Pernille Nærvig Petersen arbejder 50% som sognepræst i Brøndbyøster Kirke, 50% som konsulent. Hun har tidligere arbejdet som  religionspædagogisk konsulent i Helsingør Stift.
(Foto: Sarah Auken)

af Pernille Nærvig Petersen

For nye præster uddannet fra 2018 er den obligatoriske efteruddannelse ændret. Det skyldes bl.a., at den gamle ordning med fire internatkurser af en uges varighed har haft nogle svagheder. For mange præster har den strakt sig over for lang tid.

For nogle præster med særlige funktioner har en del af indholdet ikke været relevant, mens de har manglet hjælp på områder, der har været relevante for dem. For nogle præster har efteruddannelsen føltes langt væk fra dele af deres praksis. Samtidig har modtagelsen af nye præster været meget forskellig fra sted til sted.

"NY PRÆST"

Alt dette søger den nye ordning 'NY PRÆST' at rette op på. Den obligatoriske efteruddannelse strækker sig fremover over 18-20 måneder. Der er to internatkurser med alment indhold.

Derudover modtager den nye præst supervision i egen praksis med fokus på gudstjenester og konfirmander. Erfaringerne med mentorordninger, som vi har haft længe i Helsingør Stift, er så god, at det bliver indført i alle stifter.

Arbejdsplanlægning får et større fokus end hidtil med både kursus og supervision. Desuden arbejdes der på mere målrettede tilbud til de præster, der har behov for noget mere specifikt, f.eks. de, der er ansat med særlige funktioner.

Hvert stift får en koordinator

Hvert stift har ansat en uddannelseskoordinator, som er en ny 'opfindelse'. Koordinatoren sikrer i samarbejde med provst og biskop, at alle nye præster får de rette tilbud og kan henvise til relevante tilbud og netværk for præster i særlige stillinger.

Koordinatoren sikrer også en erfaringsopsamling, så efteruddannelsen kan blive bedst mulig. Hvis præsten flytter til et andet stift, sørger koordinatoren for at 'overlevere' præsten, så ingen falder ud af efteruddannelsessystemet.

Koordinatoren holder dermed styr på hver enkelt præst og sørger for at skrue en relevant efterudddannelse sammen til hver enkelt. Der er mange mennesker inde over hver enkelt præst for at hjælpe dem bedst muligt.

Det bliver koordineret, så præsten ikke skal lære det hele på én gang, men kommer igennem det hele stille og roligt indenfor det første godt 1½ år.

Det er et stort privilegium at kunne være med til at hjælpe de unge præster på vej med den rette efteruddannelse.

Pernille Nærvig Petersen

I Helsingør stift har man valgt at ansætte mig. Jeg glæder mig meget til at være med til at sikre at præsterne får den hjælp de skal have for at lande med fødderne på jorden i den nye rolle.

Det er hårdt arbejde at begynde som præst. Der er mange nye opgaver, mange relationer og mange uforudsigelige problemstillinger. Det er et stort privilegium at kunne være med til at hjælpe de unge præster på vej med den rette efteruddannelse. 

Mentorordning for de nye præster

Jeg glæder mig også til at være med til at støtte de gode efteruddannelsestiltag, som vi har i forvejen i Helsingør Stift. Vi har et stærkt korps af mentorer. Alle nye præster får en præst fra et andet provsti som mentor, så man har mulighed for at vende sine tanker med en, der er lidt ’på afstand’. Det bliver spændende sammen med mentorerne at finde de bedste måder at hjælpe præsterne videre.

En del af arbejdet bliver at sikre et bredt samarbejde for at sørge for, at den nye præst får lige præcis de tilbud, vedkommende har behov for.  

Jeg glæder mig meget til at være tovholder for at få det brede samarbejde til at fungere, så vi får præster og menigheder, der trives og blomstrer.