Nyheder
Nyheder

Ny CD: Verdensmusik møder kirkemusik

Præst Kristian von Späth er sanger i et nyt værk af Katrine Suwalski. ”The Blessing” kan høres på ny udgivelse med orkestret Another World.

Saxofonisten Katrine Suwalskis Another World opfører "The Blessing" i synagogen i Krystalgade i 2013. (Foto: Jacob Zylber)

Af Kåre Gade

Sognepræst Kristian von Späth, sognepræst ved Kokkedal Kirke, er levende optaget af både jazz og kirkemusik. På en netop udkommet CD forener han de to interesserer i et musikalsk samarbejde med saxofonisten og komponisten Katrine Suwalski. 

Inspireret af den jødiske kantorsang har von Späth, der har en diplomuddannelse som kirkesanger fra Sjællands Kirkemusikskole, udvalgt hebraiske tekster fra Det Gamle Testamente. Suwalski har sat teksterne i musik. På indspilningen synger von Späth selv de hebraiske tekster.

“Jeg har kendt Katrine i mange år. Vi var begge venner med saxofonisten John Tchicai. Jeg hørte den første koncert med Katrines orkester i 1994. Siden blev hun artist in residence ved Messiaskirken, hvor jeg var præst. Her skrev hun blandt andet en ny melodi til den nikænske trosbekendelse,” siger Kristian von Späth.

Inspiration fra Odessa

Under et ophold i Odessa i Ukraine stiftede han bekendtskab med områdets rige, jødiske musikkultur. Den såkaldte kantorsang blomstrede mellem de to verdenskrige og er dokumenteret på lakplader, som i dag er tilgængelige i digitalt oprenset tilstand på CD. Kantorerne var professionelle operasangere, og synagogerne kappedes om at få de bedste sangere. 

“Det, der fascinerede mig, var, at kantorerne improviserer deres bønnesang. Den kristne gudstjeneste udviklede sig ud fra synagogetjenesten. Måske vi igen kunne lade os inspirere?” siger Kristian von Späth.

“Jeg er meget inspireret  af mellemkrigstidens østeuropæiske, jødiske bønnesang. Katrine, som har rødder i Polen, havde ud fra sine egne forudsætninger lyst til at gå på ekspedition. Sammen forsøger vi at lave ny kirkemusik, hvori der indgår improvisation.”

Katrine Suwalskis Another World med Kristian von Späth (nr. to fra højre) og Morten Carlsen (yderst th.). (Foto: Jacob Zylber)

På “The Blessing” mødes kantorsangen med jazz og verdensmusik. Suwalskis band Another World tæller en række anerkendte musikere, heriblandt den herboende virtuose percussionist Ayi Solomon fra Ghana. Gæstesolist er blæseren Morten Carlsen (taragot, neyfløjte, tenorsaxofon), som er inspireret af Balkan og mellemøstlig musikkultur.

Jødisk-kristen arv

I arbejdet med at udvælge teksterne har Kristian von Späth fokuseret på de tekster, der udtrykker den fælles jødisk-kristne arv.

“Vi undrer os med Salmisten over mennesket, der er skabt af støv og dog større end alt andet skabt. Vi priser og bøjer os i ærefrygt for Guds herlighed med profeten Esajas. Og vi fryder os med profeten Ezekiel over den livgivende nåde. Det er skabelsen og eskatologien, der er i fokus,” siger han.

Musikken er da også blevet opført i både kirke og synagoge - en del af CD’en er indspillet i synagogen i Krystalgade.

“Vi var inviteret af en jødisk kulturfestival, og det var et fantastisk publikum. Bagefter talte jeg med en gammel dame, som var vokset op i Odessa før krigen. Hun sagde, at musikken fremkaldte billeder fra hendes barndom. Det var en stor ros.”

”Vi vil meget gerne ud og præsentere vores musik i kirkerne. Vi har sat efteråret 2017 og foråret 2018 af til kirkekoncerter,” siger Kristian von Späth, som drømmer om, at orkestret også kan få mulighed for at spille koncerter i Odessa, når engang situationen i Ukraine tillader det. 

”Vi vil jo gerne sige tak for inspirationen.”


Katrine Suwalski Another World: “The Blessing”


Musikere:

Kristian von Späth: Sang

Morten Carlsen:  Ney-fløjte, taragot, tenorsax

Katrine Suwalski: Tenorsax, sang

Lis Wessberg: Basun, sang

Rikke Schelde: Piano, sang

Jens Skou Olsen: Bas, sang

Ayi Solomon: Slagtøj, sang

Benita Haastrup: Trommer, sang


Katrine Suwalski har skrevet musik til Another World i mere end tyve år. Hun har gennem tiden komponeret både sange og instrumentalmusik. Hun har rejst og turneret i Ghana, og er meget inspireret af vestafrikansk polyrytmik.


Læs mere og kontakt:

www.suwalski.dk