Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Drop in-dåb: Lys og alvor i Strandmarkskirken

Det var velovervejede og religiøse årsager, der lå til grund hos de 11, der i lørdags valgte at blive døbt i Hvidovre.

Solen skinnede på deltagerne, da Benny droppede forbi Strandmarkskirken og blev døbt sammen med sine to svigersønner og otte andre. (Foto: Rose Marie Tillisch)

Af Malene Bjerre

”Ja, det er så mig, der skal døbes,” sagde Benny, da han ankom i festtøj til Strandmarkskirken sammen med sin kone og sine børn, svigerbørn og børnebørn.  

”Og det skal vi også,” overraskede de to svigersønner deres svigerfar og tredoblede dermed festen for den store familie. 

Det var i det hele taget en festdag, da Strandmarkskirken inviterede til hurtigdåb lørdag den 15. september og dermed tog hul på rækken af drop in-dåb i Rødovre-Hvidovre Provsti. 

Men selvom svigerfar blev overrasket, var der ikke tale om uovervejede beslutninger hos de i alt 11 mennesker, der blev døbt, siger Rose Marie Tillisch, der er sognepræst i Strandmarkskirken. Det var både ældre og helt unge, bl.a. et par kommende konfirmander og en af deres mødre, der benyttede sig af anledningen til at få styr på dåben inden konfirmationen. Og kun en enkelt eller to kom fra Strandmarkkirkens eget sogn – de andre var taget på en længere tur og kom fra Amager, Avedøre, Brøndbyvester og nabosognet Risbjerg.  

Bevægende historier

”Alle havde hver deres ret bevægende historie om, hvorfor de gerne ville døbes,” fortæller Rose Marie Tillisch. ”En mand, der selv var døbt, kom sammen med sin kone og deres søn, der havde været på vej ind i Jehovas Vidner. Nu ville de gerne markere, at det skulle de ikke alligevel. Og en ældre kvinde havde altid gerne villet have, at hendes mand blev døbt, så hun var så glad for, at det nu skete. Det blev både en lys og alvorlig dag, og jeg tror nok, at folk græd lidt mere, end de havde regnet med.” 

Og når der nu var tale om en rigtig fest, skulle den nydøbte selvfølgelig også have en gave, en bibel efter eget valg, og blev sammen med sine vidner budt på kaffe og Othellolagkage. Frivillige fra kirken fungerede som vidner for de få, der var kommet alene. 

Der var fem præster til stede i kirken, og det gjorde det muligt, at det var en enkelt præst, der fulgtes med den, der skulle døbes igennem hele forløbet: først dåbssamtalen, så dåben, valg af bibel, udlevering af dåbsattest og så kaffe og kage. Undervejs var der altså god tid til at få et indtryk af, hvad der havde fået folk til at vælge at blive døbt på denne måde. 

Religiøs handling

Og blandt de 11 var der ikke en eneste, der i dåbssamtalerne nævnte tradition som en begrundelse, fortæller sognepræst Jacob Kleofas fra Hvidovre Kirke. ”Det var tydeligvis en religiøs handling for dem at blive døbt, ikke en kulturkristen. Og selvom dåbssamtalen kun varede 15-20 minutter, havde den en helt anden intensitet end den, man normalt har med dåbsforældre. Jeg talte med en mand, der fortalte, at han så Gud som den strenge Gud fra Det Gamle Testamente, der havde givet De Ti Bud, men faktisk var han mere optaget af Jesus som forbillede for mennesker. Og da vi så fik talt om, at hans opfattelse af Jesus jo også er et gudsbillede, gjorde det tydeligvis et enormt indtryk på ham. Det var bevægende at være vidne til,” siger Jacob Kleofas og gentager dermed beskrivelsen fra Rose Marie Tillisch. Det var tydeligvis ikke kun de nydøbte, der fik våde øjne i løbet af dagen.  

Allerede døbt

Den, der havde allermest travlt, var kordegn Annemarie Teuber. Hun alene stod for alt det administrative med at sørge for dåbsattester og tjekke, om folk allerede var døbt i forvejen. Det var der faktisk en enkelt, der var; hun var ovenikøbet allerede medlem af folkekirken og havde været det hele sit liv uden at vide det. Det blev hun noget overrasket over – og faktisk også en anelse skuffet. Nu var hun jo sat op til fest. 

Næste drop in-dåb i Rødovre-Hvidovre Provsti er i Grøndalslund Kirke den 24. november.