Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

"Der er betalt pladsbillet til ham" 

Op til Auschwitz-dagen besøgte kz-overlever Ib Katznelson og sognepræst Kasper Morville Gl. Hellerup Gymnasium.

Ib Katznelson

Ib Katznelson har skrevet bogen "Lad om dø" om sin tid i Ravensbrück og Theresienstadt. (Foto: Kåre Gade)

Af Kåre Gade  

Ib Katznelson er en spinkel mand. Foran den store powerpoint-projektion på endevæggen i sportshallen fylder han ikke meget. Men hans fortælling fanger fra første sætning 2.- og 3.-g’erne på Gammel Hellerup Gymnasium.

Han begynder uden optakt midt i dramaet: Den 4. oktober 1943, da hans jødiske familie forsøgte at flygte til Sverige. 

"På vej til opsamlingsstedet i Kastrup stoppede chaufføren på en villavej. Han sagde, at han lige skulle undersøge, om alt var i orden. Efter nogle minutter kom han tilbage med en civilklædt tysker, som stak en maskinpistol ind i bilen."

Familien Katznelson var blevet stukket af chaufføren og kursen var sat mod de tyske koncentrationslejre.  

Ib Katznelson fortæller nøgternt og roligt om forhørene på Dagmarhus, månederne i Horserød og togturen til Ravenbrück og senere videre til Theresienstadt.

Han var kun to år dengang – for lille til at forstå og huske, hvad der skete. Men som voksen har han med stor stædighed rekonstrueret historien gennem interview med sin mor og andre familiemedlemmer og gennem en omfattende research i arkiver i Danmark og Tyskland.

Det er ikke mindst hans usentimentale registrering af detaljerne, der gør indtryk – for eksempel, når han beskriver moderens celle i kvindelejren Ravensbrück.

"Ud over et toilet, en vask, en stråmadras og en stol var der ingenting. Hun var ved at blive vanvittig. Men hun havde et fotografi af mig med, som var klæbet op på et stykke pap. Det lavede hun et spil kort af, så hun kunne lægge kabale."

Auschwitz-dagen

Den 27. januar er Danmarks officielle mindedag for Holocaust og andre folkedrab.

Selv tilbragte Ib Katznelson det meste af tiden i sygeafdelingen, ramt af difteritis og underernæring. Da han efter nogle måneder blev sendt videre til Theresienstadt sammen moderen, kunne han kun tale tysk.


"Vi blev ikke sendt med en kreaturvogn. Det var et regulært tog, og da min mor tog mig på skødet, sagde den tyske embedsmand, som ledsagede os, at hun skulle sætte mig på sædet. 'Der er betalt pladsbillet til ham,' forklarede manden."


Sådan er Ib Katznelsons beretning fuld af detaljer fra den nazistiske udryddelsmaskine – detaljer, der er lige så absurde, som de er uhyggelige. Ikke mindst på baggrund af tallene: Af de 155.000, der kommer til 'mønsterlejren' Theresienstadt, døde 122.000. Og af de 15.000 børn i lejren, overlevede 100.


Som tallene står på væggen bliver det klart for alle i salen, at det kun skyldes et usandsynligt held, at Ib Katznelson overlevede opholdet. 

Kasper Morville

Kasper Morville, sognepræst i Vangede, fortalte om de traumer, som de overlevende fra lejrene skulle leve med. (Foto: Kåre Gade)

Senere fortæller Kasper Morville, sognepræst i Vangede, om de traumer, som de overlevende fra lejrene skulle leve med. Hvordan de kæmpede med at retfærdigøre deres eksistens, for hvorfor skulle netop de leve, mens så mange andre døde?

"Den italienske forfatter Primo Levi havde svært ved at acceptere argumentet om, at han og andre overlevede, 'for at de kunne fortælle historien.' For, som han sagde, 'vi overlevere er ikke de sande vidner. Vi er en minoritet, en undtagelse fra reglen'," fortæller Kasper Morville.

Han har siden 2003 været tilknyttet Dansk Institut for Internationale Studier som foredragsholder ved de årlige Auschwitz-dage, der markeres hvert år i januar.

Dagens arrangement er blevet til i et samarbejde mellem Gammel Hellerup Gymnasium og Gentofte Provsti. Holocaust er blandt de emner, som provstiet tilbyder de lokale gymnasier et samarbejde om.

"I dag havde vi desværre ikke tid til spørgsmål og debat," siger Kasper Morville efter foredraget.

"Holocaust åbner jo for samtale om en række temaer, som har kirkehistorisk eller teologisk karakter. Kirkens rolle i antisemitismen, teodice-problemet eller teologen Dietrich Bonhoeffers martyrium, for eksempel. Men først og fremmest temaer, som er almentmenneskelige, og som handler om vores selvforhold."

Ib Katznelson

Ib Katznelson var endnu ikke fyldt to, da han sammen med sin familie blev sendt i kz-lejr. (Foto: Kåre Gade)

Læs mere

Ib Katznelson har skrevet bogen "Lad ham dø" (Syddansk Universitetsforlag 2017) om sin tid i Ravensbrück og Theresienstadt.