Nyheder
Nyheder

Biskoppens jule- og nytårshilsen

"Hvad har du, som du ikke har fået givet?" spørger Lise-Lotte Rebel med Paulus i sin jule- og nytårshilsen til præster, menighedsråd og ansatte i Helsingør Stift.

 

Kære menighedsråd, præster og ansatte i Helsingør Stift 

2018 er ved at rinde ud. Nyhedsmedierne, aviser, TV og internet minder os om det med deres daglige fortællinger om året 2018, der snart er gået. Året der gik i kongehuset, årets største sportspræstationer, de store politiske begivenheder. Og vi kan selv tilføje: året der gik i kirkehuset, året der gik i hvert enkelt hjem.

Vi gør status. Vi ser tilbage. Tilbageblik på årets højdepunkter med glimt af tårer og latter. 2018 har bragt sin del af smerter og glæder. Nogle har måske mistet og må græde over tab, som gør ondt. Og de fleste af os har utvivlsomt også en del, vi fortryder, noget vi gerne ville have ladet være usagt eller ugjort. Nogle har oplevet den store uventede glæde, måske en barnedåb, en vielse, eller den daglige glæde ved det jævne og solide arbejdsliv. Jo, vi må sige, at også det år 2018 – hvordan det end gik – var et nådeår fra Herren, just det, vi bød velkommen ved sidste advent. Et år, som kalder på vores taknemmelighed og ydmyghed. ”Hvad har du, som du ikke har fået givet?” som Paulus engang sagde.

Da prins Henrik døde og blev bisat, blev salmen 'Du som har tændt millioner af stjerner' sunget. Salmen henvender sig med sine enkle ord til den Gud, der har skabt myriader af galakser. Men som dog ikke er den fjerne verdenshersker, for han møder os såre menneskeligt i barnet i krybben julenat og som den korsfæstede Herre Jesus langfredag. Den Gud der kender alt vort. Det er ham, salmen henvender sig til i bøn med ordene: ”Tilgiv os det, som vi ikke fik nået, tilgiv alt ondt, vi fik gjort eller sagt!” De ord er gode – ikke blot til en begravelse, men også ved et årsskifte. I regnskabets time, i selverkendelsens ulideligt klare lys. Det er jævne ord, som kan bære, også helt ind i dagligdagen. Det er ord, som bygger på tilliden til det løfte, som Gud selv gav alverden julenat.

Derfor er der glædeligt nyt. Derfor er der håb – også for det nye år. 

Glædelig jul og et velsignet nytår i Jesu navn!

Lise-Lotte Rebel