Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Billedhjul: Nye præster fortæller om ordination

Søndag den 23. april blev fem nye præster ordineret i Helsingør Domkirke.

ordination

Fem nye præster i Helsingør Stift fortæller om deres ordination i domkirken. Foto: Kåre Gade

Af Kåre Gade

De fem ordinander var cand. theol. Mads Peter Weng Nielsen (Ledøje-Smørum Pastorat), cand. theol. Christina Seersholm (Avedøre Pastorat), cand. theol. Martin Ravn (Glostrup Provsti), cand. theol. Jakob Holm (stiftsvikar) og cand. theol. Agnete Müller Holtegaard (Frederiksværk Provsti).

De nye præster fortæller om dagen i billedhjulet herunder:

ordination

En ordination er en højtidelig og farverig processionsgudstjeneste, hvor familie, venner, kollegaer og de menigheder, der har kaldet præsterne, fylder kirkebænkene. Anført af biskop Lise-Lotte Rebel går de kommende præster ind i procession iført hvide albaer.

“Jeg opfatter mig selv som et rimeligt usentimentalt menneske, men ordinationen gjorde nu et indtryk på mig, som jeg ikke helt havde regnet med,” siger Martin Ravn (med briller i anden række efter biskoppen), hvis kone, Kristine Ravn, som er sognepræst i Blovstrød, også medvirkede i ordinationsgudstjenesten.

ordination

Biskoppen kaldes for ordinant, mens kandidaten kaldes for ordinand. Forud for ordinationen har ordinanderne været til den såkaldte bispeeksamen, hvor de har underskrevet præsteløftet.

“Bispeeksamen var en hyggelig begivenhed, men samtidig højtidelig. At præsteembedet er et ansvarsfuldt embede skinnede igennem både i biskoppens råd og formaninger og i hendes gennemgang af præsteløftet. Bispeeksamen foregik om fredagen, og om søndagen sad den stadig i baghovedet,” siger Martin Ravn.

ordination

I den lutherske kirke er ordinationen ikke - som i den katolske kirke - et sakramente, der giver ordinanden en særlig hellig autoritet eller kvalitet. Det er en gudstjeneste, hvor ordinanderne offentligt bekræfter deres præsteløfte, og hvor de styrkes i deres kommende gerning gennem forbøn og velsignelse.

“Det var en helt særlig oplevelse, der betyder mere for mig, end jeg havde gjort mig klart inden. Jeg er meget rørt og taknemmelig over, at være blevet ordineret, og jeg glæder mig til at få lov til at komme ud og være præst,” siger Agnete Müller Holtegaard (yderst til højre).

ordination

Når der bedes om Guds velsignelse for ordinanderne, lægger præsterne hånden på ordinanderne. Det er det en personlig bøn, som både præster og lægfolk deltager i.

“Det var en stor oplevelse. Meget overvældende. Jeg følte mig utroligt godt taget imod,” siger Mads Peter Weng Nielsen (knælende foran biskoppen).

ordination

Når ordinanderne går ud under postludiet, er de iført kjole og krave, for nu er de klar til at blive indsat som præster i folkekirken. 

“Jeg kunne mærke historiens vingesus, da vi gik gennem den gamle smukke kirke. Det var en dejlig dag og enden på en lang personlig rejse,” siger Jakob Holm (til højre for biskoppen), tidligere debatredaktør på Kristeligt Dagblad og dagens ældste ordinand.

ordination

Det er tradition, at ordinandernes familie og venner deltager i gudstjenesten og den efterfølgende middag.

“Det betød især meget for mig at mærke den store opbakning fra min familie og venner, og fra de mange nye præstekolleger, der var mødt op. Det er en dag, jeg vil tænke tilbage på med glæde, og som jeg vil finde støtte i i mit arbejde,” siger Christina Seersholm.