Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Korleder: Man kan ikke være sur, når man synger

Mange af os ved det godt. Der sker noget med os når vi synger. Læs her organist Katrine Immerkjær Kristiansens ord om sangens betydning og korleder Gitte Degns bud på hvorfor sangen er så central i kirkernes arbejde.

Gitte Degn og Katrine Immerkjær Kristiansen. Foto: Suezanna Zenani og Thomas Cato 

Af Katrine Immerkjær Kristiansen, organist ved Brøndby Strand Kirke

"Hvor ordene kommer til kort, der begynder musikken” har Heinrich Heine sagt (red. tysk digter f. 1797). Det er der visdom i! 

Kirken er det sted i vores travle liv, hvor alle følelser er velkomne, kirken er det sted, hvor vi synger store ord om nåde, synd, frelse, grænseløs kærlighed og hvor vi kan komme lige som vi er. 

Da jeg var 14 år begyndte jeg at vikariere som organist i de sydfynske kirker. For første gang læste jeg ordene i salmebogen, og jeg blev overmandet. Nogle ord var som trylleri. Jeg forstod dem ikke, men jeg mærkede dem. Og jeg mærkede dem stærkt fordi jeg kunne spille musikken til ordene på orglet og her begyndte min trosrejse! 

Som stifter og kunstnerisk leder af Orgelklubben, som organist og korleder har jeg introduceret orglet, musikken og salmer til hundredevis af børn og unge og heldigvis mærker de det samme som jeg gjorde. De mærker at salmerne sætter sig i kroppen og at den levende musik kan røre os, så vi pludselig kan huske sorgen ved en oldemors begravelse og glæden da de så forældrene blive gift. 

At lære at læse i salmebog er en hel dannelse. Når jeg underviser kor eller konfirmander lærer vi, hvordan vi kan bladre de pergamenttynde sider igennem. At sidetallet og salmens nummer ikke er det samme og at salmerne er sorteret med udgangspunkt i temaer. Det giver næring til hjernen at vi skal læse i en bog og at vi ikke også her skal udstyres med en skærm.

Når vi synger sammen oplever vi sammenhold og glæde. Der udløses nemlig endorfiner i kroppen, når vi synger, så det er faktisk ikke muligt at være sur og synge samtidig – prøv selv! Og hvis der er noget, vi har brug for i dag, så er det at komme hinanden ved. At være sammen med mennesker, der måske ikke ligner os selv. Det er muligt, når vi synger sammen i kor eller som menighed!

Når børn og unge begynder at spille orgel oplever vi at vi bygger menighed. Børnene tager deres familier og venner med i kirke, den eksisterende menighed føler stolthed over at et barn fra sognet kan spille for eksempel præludiet. Børnene i kirken spejler sig i den unge organist og kirken uddanner og danner den unge organist og åbner for en mulig fremtid som kirkemusiker. Når vi underviser i orgel eller andre instrumenter hjælper vi også barnet/ den unge til a modnes og til at mestre! Og netop i dag har børn brug for at opleve at de mestrer noget. At de kan og kan endnu mere, når de øver sig! Når de unge organister møder ligesindede opstår der umiddelbar forståelse og genklang og nye relationer opstår! 

Alt dette kan kirken være ramme om!

Katrine tog i 2012 initiativ til projektet Orgelklubben, som er et tilløb til at få flere børn og unge i gang med at spille orgel. Til dagligt er hun organist ved Brøndby Strand Kirke. Hun har en pædagogiske master i kirkeorgel fra 2016 og i 2011 afsluttede hun sin kandidateksamen med topkarakter. Og debuterede fra solistklassen 2013 hos Sven-Ingvart Mikkelsen og Margaret Phillips, London.


Gitte Degn, korleder, sanger og sangcoach -
Fire svar på hvorfor sang er vigtigt i kirken

1. Hvorfor det er så vigtigt at have fokus på sang og musik?

 

 - Sang giver en pause i tankemylderet og tillader os at være tilstede og nærværende i vores krop. ”Man kan ikke være sur, når man synger” og ”jeg kan ikke tænke på andet end sangen, når jeg synger” er nogle af de svar man får, når man spørger folk hvorfor de synger. 

 

2. Hvorfor kirken er et relevant sted at gøre det? 

 

 - Sang i kirken tilbyder os en mulighed for at få et nært forhold til kirkerummet og komme i øjenhøjde med det. Mange har en frygt for at være og gøre noget forkert i kirken og fællesskabet omkring sangen i kirken er med til at skabe en følelse af involvering. Kirkerummet er skabt til storhed og fylde og understøtter glæden ved at synge. Hvis vi tør bruge rummet og både tør fylde det og lytte til os selv, de andre og de ord der bliver sagt, f.eks. i forbindelse med fællessangsgudstjenester, giver det os en unik mulighed for at opleve kirken på en måde, hvor vi selv er deltagende. 

Ved fællesangsgudstjenester med velkendte popsange kan man opleve, at sangene får nye meningsfulde betydninger, blot fordi de bliver sunget i kirken. 

 

3. Kan du fortælle om alt det gode vi får ud af sang? 

 

 - Sang er sundt, både for krop og sjæl og jo flere tilbud i kirken med forskellige sang- og musik genrer, des flere mennesker vil have glæde af dem. Både de mennesker der i forvejen kommer i kirken og dem som gerne vil opdage den på ny. 

 

4. Hvad gør sang for vores relationer? 

 

 - Sangen styrker vores relationer, både relationen til os selv og til andre. Vi kan mærke hvordan vi har det, når sangen tvinger os til at trække vejret. Vi bliver, mere eller mindre bevidst, en del af en større sammenhæng. Kirkerummet forstørrer den sammenhæng. Når vi synger sammen udløses der tilknytningshormoner, som får os til at føle os forbundet til andre mennesker – og den gevinst opnås heldigvis uanset hvor rent man synger eller hvor trænet stemmen er. 
 

-

 

Gitte Degn, f. 1975, sanguddannet på Det Jyske Musikkonservatorium. Ejer af sangvirksomheden House of Singing, der har til huse i Rundkirken i Rødovre/Ungdomsbyens Kirke. Gitte arbejder med kor og popfællessangsgudstjenester i kirker rundt omkring i Danmark og har bl.a. stået bag store arrangementer i Natkirken på Strøget i Kbh. og i Roskilde Domkirke.