Fortsæt til hovedindholdet
Grønt stift
Torpen Kirkegård: Et mikrokosmos

Torpen Kirkegård er et mikrokosmos

Det summer af aktivitet på kirkegården i Humlebæk, efter at menighedsrådet er begyndt at arbejde på biodiversiteten.

Torpen kirkegård

Torpen kirkegård

Torpen kirkegård

Af Birgitte Mouritzen, tidligere medlem af menighedsrådet i Humlebæk Kirke

Når man sætter sig på en bænk på Torpen Kirkegård i Humlebæk sogn, indfinder roen sig straks. Der er dufte, lyde og farverige synsindtryk, hvor man end vender sig rundt. En oase tæt på by, trafik og hav. Men bag de rolige indtryk summer kirkegården af aktivitet.  

Humlebæk menighedsråd besluttede i 2020 at gøre noget 
ved biodiversiteten på Torpen kirkegård, og kirkegårdens personale har gjort en stor indsats for at ændre beplantningen til insektvenlig beplantning:  

  • Der er plantet 180 m2 insektvenlige blomster og buske, bl.a. buddeleja, lavendula, og geranium.
  • I samarbejde med Dagcenteret i Humlebæk er der opsat fuglekasser i skovkirkegården, som gerne skulle give mere liv i området.
  • Træstubbe får lov at blive stående og fungerer nu som insekthoteller
  • Affaldsordningen er ændret, så det grønne affald kan blive omdannet til kompostjord til brug på kirkegården.

Sidst men ikke mindst er der opsat to bistader, som kan bidrage til at opretholde en bestand af honningbier.  

Her på kirkegården arbejder bierne meget diskret. De lever i familier. Om vinteren er der typisk 10.000 bier i hver familie. Om sommeren skal der udklækkes langt flere for at klare arbejdsopgaverne. Der kan godt være 80.000 bier i et stort bistade. 

På kirkegården bestøves et stort antal forskellige blomster og planter af arbejdsomme honningbier, som også tager sig kærligt af haver og afgrøder i nabolaget. Man hører bierne, og man ser dem sidde i blomsterne. Men man er sjældent tæt på honningbierne, hvis produkt byens borgere i den grad får glæde af, idet vi har valgt at sælge disse glas på Byens Dag i september.  

Den smukke kirkegård er sit eget lille univers – et mikrokosmos – hvor naturens kræfter hjælper hinanden med at skabe og vedligeholde idyllen.

Bierne yder deres lille bidrag til harmonien på Torpen Kirkegård. Biodiversiteten er en af vores generations største udfordringer, og bierne hjælper os. Nyd de bestøvede blomster og frugter og glæd dig over biernes diskrete summen, når du går rundt.

Torpen kirkegård har i den grad ændret udtryk, og det stopper ikke her, der er planer om yderligere bede med vilde blomster, et godt supplement til den skovkirkegård, der ligger i udkanten af kirkegården. 

Andre planer går på at få skoleklasser involveret i dette stykke økosystem, for der er meget lærdom at hente til biologiundervisningen.