Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Pinsen i det fri

2. pinsedag var der fællesgudstjenester blandt mange af stiftets kirker. Det var heller ikke nogen undtagelse i Frederiksværk Provsti, hvor 6 kirker traditionen tro havde slået sig sammen, og lagde op til et festligt udendørs arrangement i Græsted Præstegårdshave. Kirkegænger Elisabeth Matzke Olesen fortæller:

Foto: Elisabeth Matzke Olesen

Lige fra morgenstunden var 2. pinsedag noget grå, men de forskellige vejrudsigter var dog nogenlunde enige om, at i Græsted ville det holde tørt til omkring kl. 12, så traditionen tro, og bevæbnet med både paraply og regnfrakke, drog jeg afsted til gudstjeneste i det fri. 

Gennem en del år har der været tradition for friluftsgudstjeneste 2. pinsedag mellem kirkerne i Blistrup, Esbønderup, Gilleleje, Græsted, Søborg og Villingerød. I år lagde Græsted Præstegårdshave kulisse til gudstjenesten.  

Græsted Præstegårdshave er en stor parklignende have med et 30 år gammelt rhododendronbed i midten og huser, blandt mange gamle og høje træer, også et af Danmarks smukkeste, siger de lokale i hvert fald, lindetræer. Rhododendronbedet dannede en naturlig baggrund for alteret, der med de to røde alterbuketter og korset af to tykke grene slog en flot stemning an.

Gudstjenesten begyndte med et pompøst trompet-ledsaget præludium. Græsteds præst Ole Backer Mogensen bød velkommen til gudstjenesten og ledede slagets gang, for selvom der var tale om højmesse, så var der alligevel nogle afvigelser fra det kendte. Efter at have sunget ”Det dufter lysegrønt af græs”, tog Tina Hastrup von Buchwald fra Blistrup Kirke over. Vi sang de dejlige og velkendte pinsesalmer. Og næste salme var selvfølgelig også ”I al sin glans nu stråler solen”, på trods af at vi ikke så noget til den. Så tog Gabrielle Togsverd-Nilausen fra Gilleleje Kirke over og prædikede om værdiskabelse, den åndelige, ikke-målbare og kulturelle værdiskabelse. Efter ”Du, som går ud fra den levende Gud” stod Ole Buchardt Olesen, også fra Gilleleje Kirke, for nadveren. Under altergang var alle præster i sving, hvorefter Ole Backer Mogensen stod for den sidste kollekt og lyste velsignelsen.  

Postludiet var en lovsangs-salme, ord, sang, klaver og trompet gik op i en højere enhed, trompeten blev betjent af Troels Toft, den anden præst ved Græsted Kirke, godt hjulpet af det øvrige personale ved kirken, som også havde rettet an til kirkekaffe, så alle de 6 kirkers menigheder på kryds og tværs kunne tale sammen og hilse på hinanden helt i Pinsens ånd. 

Og som vejrudsigten havde spået, begyndte det at regne lidt over tolv, men da var kaffen også drukket.

Foto: Ole Backer Mogensen