Nyheder
Nyheder

Biskopper åbner konference om gudstjeneste for alle

Alle interesserede kan deltage i konferencen om folkekirkens gudstjenesteliv, som bliver holdt online. Biskop håber især, at nye menighedsrådsmedlemmer vil tilmelde sig. 

En række debatmøder i Helsingør Stift har tidligere beskæftiget sig med gudstjenestens liturgi. Her i Holte. (Foto: Malene Bjerre)

Når biskopperne indbyder til konference om gudstjenesten den 16. januar, kommer det ikke til at foregå i Odeon Konferencecenter i Odense som planlagt. Her var 450 præster, menighedsrådsmedlemmer og organisationsfolk indbudt til en dag med oplæg og samtalegrupper om gudstjenestens form. Programmet bliver gennemført som planlagt, men kommer til at foregå online, og det giver mulighed for at alle, som har lyst, kan deltage.

"Selvfølgelig ville vi allerhelst være sammen fysisk til konferencen. Men når vi nu ikke kan det, så har en onlinekonference også nogle fordele. Nu kan alle, der har lyst, nemlig deltage hjemmefra på deres computer, og det håber jeg, at mange vil benytte sig af. De nye menighedsrådsmedlemmer kan også være med nu, hvor konferencen holdes i januar. Det betyder, at de kan komme med i samtalen om noget af det helt centrale i kirken, nemlig hvordan vi holder gudstjeneste, dåb og nadver. Så jeg håber, at rigtigt mange også af de nyvalgte menighedsrådsmedlemmer har lyst til at være med til konferencen," siger biskop over Fyens Stift, Tine Lindhardt.

Første søndag i advent begyndte en ny fireårig menighedsrådsperiode for de godt 12.000 nye menighedsrådsmedlemmer, som er blevet valgt ved efterårets menighedsrådsvalg. Fire ud af ti er nyvalgte, og de har nu mulighed for at engagere sig i folkekirkens gudstjenestearbejde.

Konferencen bliver holdt som led i den åbne samtale om folkekirkens gudstjenesteliv, som biskopperne har sat i gang for at afdække, om der er behov for at ændre på f.eks. højmessens faste form, liturgien. Tre fagudvalg udgav i foråret 2019 rapporter om gudstjeneste, dåb og nadver, som siden er blevet debatteret i mange lokale kirker. De seneste måneder er mange arrangementer blevet aflyst på grund af coronarestriktioner, lige som den fysiske konference i Odense nu bliver det. 

Frem til den 26. marts 2021 kan alle fortsat sende deres bidrag til samtalen om gudstjenestens form til folkekirkensliturgi@km.dk.

Læs mere om gudstjenesten til debat

 

OM KONFERENCEN

Fire oplægsholdere lægger op til samtale og debat på konferencen. Samtalerne vil foregå online i mindre grupper, og oplæggene kan efterfølgende ses på folkekirken.dk.

 

Lektor Marie Vejrup Nielsen, Aarhus Universitet 
Samtidsreligion og nye gudstjenesteformer – hvad vil folk – og kirken – med gudstjenesterne?

 

Professor Hans Jørgen Lundager Jensen, Aarhus Universitet 
Gudstjenesten i tre udgaver: Begejstring, skønhed, klogskab.

 

Lektor Anders Holm, Københavns Universitet
Gudstjenesten til debat. Hvad er der på spil lige nu historisk betragtet?

 

Førsteamanuensis i liturgi Merete Thomassen, Det Teologiske Fakultet, Oslo 
Nyere liturgisk reformarbejde i et modernitetskritisk perspektiv.

Se program til konferencen her: https://forms.gle/eQWyjN8XuK8MUSrR7

Tilmelding senest 5. januar 2021.


Yderligere information: 
Spørgsmål til konferencen kan rettes til fagsekretær Jette Bendixen Rønkilde teojbr@cas.au.dk eller Nete Helene Enggaard nhe@teol.ku.dk.

 

Læs mere om folkekirkens liturgiarbejde på www.folkekirken.dk/aktuelt/liturgiarbejde