Fortsæt til hovedindholdet
4. juli 2025

TV 2-kommentator: "Jeg får altid noget ud af at komme i kirke"

TV 2-kommentator Morten Bruun er meget fascineret af kirkegårde og kirken som rum, og han bruger det endda i en arbejdssammenhæng. Derfor mener den tidligere landsholdsspiller, at man kan lære meget af at besøge kirken og kirkens område.

"Næstekærlighed er noget af det flotteste i kristendommen," siger Morten Bruun. Foto: Rasmus Schou

Af Anders Jensen

Du kender nok Morten Bruun som den folkekære fodboldkommentator på TV 2, men hvad har den tidligere landsholdsspiller at gøre med den danske folkekirke?

Morten Bruun har fået sin opvækst i højskolemiljøet, og som 14-årig blev hans far uddannet præst og fik embedet i Løjt i Sønderjylland, og Bruun fik kaldenavnet 'Præstesønnen fra Løjt' i fodboldkredse.

TV 2-kommentatoren er derfor vokset op med kristne værdier, og han sætter stor pris på kirken som rum. For ham symboliserer kirken gode stunder, og når Bruun tænker tilbage på sin barndom, er der et helt bestemt kristent budskab, som han værdsætter højt.

"Næstekærlighed er noget af det flotteste i kristendommen. Det fylder da meget i mit barndomshjem. Vi er bestemt blevet opdraget til at tage ansvar og åbne nogle relationer i de sammenhænge, som vi var en del af. Jeg var den bedste på mit fodboldhold, men det var vigtigere for mine forældre, at jeg bakkede mine holdkammerater op end jeg scorede mange mål.”

Finder fodboldhistorie på kirkegårde

Udover at være ansat på TV 2, turnerer Bruun rundt som foredragsholder, hvor han fortæller om fodboldens forunderlige verden.

Her bruger TV 2-kommentatoreren af og til en særlig inspirationskilde, der har relation til den danske folkekirke:

"Jeg er ekstremt interesseret i fodboldhistorie, og det er en del af mine foredrag, når jeg er ude. Jeg kan sagtens finde på at besøge kendte fodboldspilleres gravsteder. For eksempel ligger den legendariske Sophus Krølben Nielsen begravet på Tvis Kirkegaard. På hans gravsten står der ovenikøbet ’rigstræner’. Jeg synes, at det er sjovt at se gravstene. Jeg besøgte for nyligt min tidligere træner i Uldum IKs gravsted, og der stod en fodbold af sten som en del af udsmykningen på hans gravsted," fortæller Morten Bruun og fortsætter:

"Når jeg står ved hans gravsted, gør det noget ved mig, da han var en af de trænere, der brugte rigtig meget tid på mig. Jeg smiler ved tanken om, at der er en fodbold på hans gravsted. Jeg ser meget igennem fodboldens optik, og derfor glæder det mig meget, at der er kobling mellem tro, kirke og fodbold," siger Morten Bruun.

Artiklen fortsætter under billedet.

"Jeg får altid noget ud af at komme ind i et kirkerum og gå en tur på en kirkegård, altid," siger Morten Bruun. Her har han besøgt landholdslegenden Sophus 'Krølben' Nielsens grav. Privatfoto.

Besøg kirkegården!

Morten Bruun bruger kirken til at finde fordybelse, og så mener han, at man kan lære meget af at besøge kirkens område.

"Jeg er dansker, kristen med de værdier, der hører til. Det betyder ikke, at jeg bifalder alt, hvad der nogensinde er blevet gjort i kirkens navn, men det er væsentligt for mig at bekende mig til mit land og dets tro. Jeg er dansker og kristen, før jeg er kosmopolit," siger Morten Bruun og fortsætter:

"Jeg synes, at det er en lille smule vemodigt, hver gang at en kirke lukker".

"Hvis jeg skal komme med et budskab til de unge, så skulle det være, at man sagtens kan nærme sig kirken med forsigtighed. Det bestemmer man selv efter min mening, og man bestemmer også selv, om man definerer sig selv som kristen eller ej. Jeg tror, at det vil være de færreste, der vil gå ud af en kirke i dårligere humør, end da de gik ind".

Morten Bruun slår fast, at han er ikke meget for at komme med bombastiske udtalelser om at få flere folk i kirke. Alligevel har han en appel til de unge om at komme forbi kirkens områder.

"Min opfordring skal være: Besøg kirken og kirkegårdene. Kig efter de historier, der måtte være. Det er ikke nyfigent at gå sig en tur på kirkegårdene. Det gør noget ved mig at gå rundt på Vestre Kirkegård og Assistens Kirkegård og se mange af de store danskeres gravsteder. Anker Jørgensens for eksempel. Eller sangerinden Natasja. Det er en måde at nærme sig kristendommen på ud fra et kulturelt perspektiv. Prøv at være turist i de danske kirkerum, og så kan det være, at der også er noget af det andet, der også griber dig. Måske sker det ikke, men så har du måske fået noget andet ud af det. Jeg får altid noget ud af at komme ind i et kirkerum og gå en tur på en kirkegård, altid".

Fakta

Danskerne og kirkegården 

Morten Bruun er ikke den eneste, der er begejstret for at besøge de danske kirkegårde. 

 

I 2021 udkom rapporten Religiøsitet og forholdet til folkekirken 2020.

Undersøgelsen viser, at 77 procent af den danske befolkning har haft kontakt med folkekirken de seneste 12 måneder. Heraf har 43 procent af befolkningen besøgt en kirkegård udover begravelser inden for det seneste år.

 

Det relativt høje tal, er ikke en tilfældighed ifølge biskop Peter Birch, der har tidligere peget på kirkegårdenes store betydning:

"Kirkegårdene er ikke bare hjemsted for ritualer og minder, men steder hvor tro, historie og fællesskab mødes (...) Her kan vi finde trøst og opleve kirkens nærvær midt i hverdagen.”

Ritualer, kirker og bøn

Selvom Morten Bruun ikke slider på kirkebænkene om søndagen bliver kirken og kristendommen vigtig for ham i livets store stunder:

"Der er nogle ritualer om de her ting, der er betydningsfulde. Det betød uendelig meget for min svigerfar at føre min kone op ad kirkegulvet. Jeg kan huske, at jeg gang tænkte, at det var lidt pudsigt, men nu kan jeg mærke, hvor meget det fylder for mig selv. Nu er det så min datter, der skal giftes, og jeg har for kort tid SMS'et med hende for at sikre mig, at de skal giftes i en kirke, og jeg skal følge hende op ad kirkegulvet. Det har kolossal betydning for mig og bliver et af mit livs største øjeblikke".

På trods af Morten Bruuns kristne baggrund har han ikke praktiseret bøn, selv i livets svære perioder.

"Min yngste datter styrtede på cyklen ganske alvorligt. Min anden datter har været i et trafikuheld, og min kone har haft brystkræft. Der har været nogle tidspunkter, hvor det har ligget lige for at bede en bøn, men det gjorde jeg ikke."

Men måske det vil ændre sig i fremtiden.

"Det har ikke været en del af min tankegang at sende en bøn afsted til en eller anden. Måske vil det ændre sig næste gang, at jeg støder ind i en af livets genvordigheder. Jeg ved det ikke. Jeg tror, at som med mange andre, så ændrer perspektiverne sig, når man bliver ældre. Det her vil sikkert glæde Kristelig Dagblads redaktør, men den avis holder vi i weekenden. For ti år siden havde det været utænkeligt for os at holde Kristeligt Dagblad", afslutter Morten Bruun.