Sigurd Barretts 5 bedste råd til årets konfirmander
De er ikke rigtig voksne, de er ikke rigtig børn. Årets konfirmander får i en ny bog af Sigurd Barrett en stak gode råd med på vejen ind i voksenlivet. Her kan du læse de fem vigtigste.

Pressefoto.
Af Rikke Lyskjær-Rudbæk
I marts i år udkom pianist, komponist og entertainer Sigurd Barrett med sin bog ”Kære Konfirmand”. ”En guide til alle der er på vej ind i voksenlivet,” som forfatteren selv udtrykker det.
Med en god blanding af referencer til blandt andet Tobias Rahim, Emma Gad og Bibelen og en hel masse livserfaring drysset ud over siderne kommer Sigurd Barrett i bogen omkring mange ting - for eksempel kærlighed, forskellighed, taknemmelighed og skærmbrug.
Og noget tyder på, at konfirmanderne kan lide det, de læser. Bogen har i hvert fald fundet vej til bestsellerlisten.
”Den er blevet en større succes, end jeg havde turdet håbe på,” fortæller Sigurd Barrett og fortsætter:
”Jeg bilder mig ikke ind, at jeg har svar på alle livets spørgsmål, men jeg har dog gjort mig nogle erfaringer, og jeg havde altså en masse ting på hjerte til konfirmanderne. Det var en form for kald, at jeg skulle skrive denne bog.”
Troen er vigtig, for hvis der ikke er en mening med tilværelsen, er det selvsagt tidsspilde at leve.
Men hvad er egentlig Sigurd Barretts fem allerbedste råd til årets konfirmander?
Det kan du læse herunder:
Råd nummer 1: Du er god nok, som du er!
”Da jeg selv var 13 år, fyldte det meget for mig, om jeg var god nok, om jeg kunne finde ud af at være voksen, om der mon ville være et arbejde til mig en dag, en plads til mig, og om nogen ville være min partner. De fleste af os kender den følelse. Vi kan alle tvivle på vores egen eksistensberettigelse, men det er der faktisk ingen grund til, for det hele skal nok gå!”
Råd nummer 2: Vær taknemmelig
”Den korteste vej til lykken er taknemmelighed. Vær derfor taknemmelig over tilværelsen, over livet, over de mennesker, der er omkring dig, over maden, der smager godt, og over naturen, der omgiver dig. Lad være med at tage alt for givet. Det er ofte de små ting, der er de store ting, og det kan altid betale sig at fokusere på det, du har, frem for det du ikke har.”
Råd nummer 3: Husk det dobbelte kærlighedsbud
”Det her er kernen i den kristne tro: Du skal elske Herren din Gud og din næste som dig selv. Noget er større end os selv, nogen er ved siden af os selv, og vi er alle vigtige. Du skal rumme andre mennesker og huske, at du ikke er universets omdrejningspunkt – og det er en lettelse, for sikke et pres, det ville være!”
Råd nummer 4: Lev dine drømme ud
”Det er vigtigt, at du ikke går og putter med dine drømme. Du skal turde leve drømmene ud. I Bibelen er der et billede af Jesus, der går på vandet, og det viser, at når man tør drømme, kan det blive til noget. Brug derfor tid på at finde ud af, hvad du vil, og tro så på, at det nok skal lykkes.
Det handler om at finde ud af, hvad du vil her i livet og så finde glæden i det - uanset om det er at blive gartner, buschauffør eller en politiker, der vil ændre samfundet. Vær ikke bange for livet, men kast dig ud i det. Med håb og glæde – og med ansvar.”
Råd nummer 5: Husk tro, håb og kærlighed
”Troen på, at der er en mening med ting. Håbet om, at der er en fremtid. Kærligheden til dig selv og andre. Det er – i den rækkefølge – tre ting, jeg vil fremhæve som vigtige.
Troen er vigtig, for hvis der ikke er en mening med tilværelsen, er det selvsagt tidsspilde at leve. Der skal være en mening med det hele, som du bliver nødt til at tro på.
Håbet handler om, at vi lige nu lever i en dyster verden med trusler fra Putin i øst og Trump i vest, klimaudfordringer og meget andet. Der er mange ting, vi kan være bange for, men vi er nødt til at tro og håbe på og arbejde for, at der er en fremtid.
Sidst men ikke mindst er der kærligheden. Kærligheden er universel, og det er måske selve livets mening, at vi lærer at elske og føle os elsket.”
Guide
Barretts 5 råd til dig, der underviser
Sigurd Barrett understreger, at han ikke vil hæve sig over konfirmandunderviserne, men gennem sin karriere har han samlet en stor viden om, hvad der virker, når man skal trænge igennem til et publikum.
Derfor deler han her sine fem bedste råd med dig, der står for konfirmandundervisningen.
1: Kommuniker i øjenhøjde
”Som kommunikatør er det altid vigtigt at undgå at tale hen over hovedet på det publikum, du står over for. I stedet handler det om at finde en frekvens og en retorik, der passer til målgruppen. Det budskab gælder i høj grad også i forhold til konfirmanderne, der har brug for, at kommunikationen foregår i øjenhøjde.”
2: Vis interesse for de unge
”Spørg ind til, hvad der fylder hos konfirmanderne, og lyt efter, når de svarer. De unge er i høj grad vant til at blive hørt, og de zoomer ud, hvis de bliver udsat for lange enetaler. Jo mere interaktivt, jo bedre. Da jeg selv var barn og ungt menneske, tænkte jeg nogle gange ”Hvad har det med mig at gøre?” Det handler om at finde en vinkel på stoffet, som de unge genkender fra deres eget liv.”
3: Husk humor – og musik!
”Hvis man griner af noget, så letter det stemningen, og det hele er også meget bedre med en sang.”
4: Brug dig selv
”Som udgangspunkt er unge mennesker nysgerrige og videbegærlige, og det er vigtigt, at du fanger den nysgerrighed. Mærk efter i lokalet, om de unge er med dig. Jo mere, du kan inddrage dig selv og fortælle anekdoter fra dit eget liv, jo bedre. Konfirmanderne husker, når du fortæller om noget, du har oplevet.”
5: Skab variation
”For at fastholde de unges opmærksomhed, gælder det om at variere dit udtryk – for eksempel dit stemmeleje og tempo. Du kan også med fordel bevæge dig rundt i rummet frem for at stå stille.”