Slipper vi konfirmanderne for tidligt?
En ny undersøgelse fra Helsingør Stift viser et stort engagement blandt stiftets præster i mødet med konfirmanderne – men også potentiale for bedre samarbejde med skoler og fastholdelse efter festen.

Foto: Kåre Gade
Af Rikke Lyskjær-Rudbæk
Biskop Peter Birch er tydelig i sin udmelding, når det gælder konfirmander: Mødet med de unge og deres familier er afgørende for folkekirken, og derfor skal opmærksomheden rettes mod dem.
”Konfirmationen spiller en nøglerolle i forhold til at skabe forbindelse mellem folk og kirke. Det gælder selve konfirmationen, men i høj grad også konfirmationsforberedelsen. Den giver den enkelte en mulighed for personligt at orientere sig i den kristne tro og giver sammenhængskraft i forhold til de kristne værdier.”
Helsingør Stift har netop gennemført en spørgeskemaundersøgelse blandt stiftets præster for at tage temperaturen på konfirmationsundervisningen.
”Med undersøgelsen ønsker vi at få et overblik over de undervisningsformer, der bruges for at opfylde den anordning, vi i folkekirken er forpligtet på i forhold til undervisning af denne gruppe unge,” lyder det fra biskoppen.
Det er stiftets religionspædagogiske konsulent, Susanne Leiding, der står bag undersøgelsen. Og hun glæder sig helt overordnet over de data, der er kommet frem:
”Undersøgelsen viser, at vi har at gøre med en præstegruppe, der tager deres undervisning og konfirmander seriøst. Der er mange gode eksempler på hele undervisningsdage og forældresamarbejde, der viser, at de virkelig prøver at engagere den gruppe, de har noget at gøre med i en periode. Det er meget positivt.”
Samarbejde og fastholdelse
Omvendt peger undersøgelsen også på steder, hvor vi i stiftet kan blive endnu bedre til at sætte ind. Det gælder blandt andet samarbejdet med de lokale skoler:
”Af svarene fremgår det, at der allerede er gang i rigtig mange gode projekter rundt omkring i stiftet, som kan tjene som inspiration – blandt andet et guldalderprojekt, teaterprojekter og et forløb om Grundtvigs liv og betydning for folkeskolen. Man kan med fordel tænke endnu mere i at bygge bro mellem folkekirke og folkeskole. Et godt samarbejde med skolens lærere betyder, at man har mulighed for at lave nogle projekter på tværs af skole og kirke, og at konfirmanderne kan komme på nogle ture og til nogle steder, skolen ikke nødvendigvis kan tage dem med til.”
Derudover fremhæver Susanne Leiding muligheden for at fastholde konfirmanderne og deres familier efter selve konfirmationen. I undersøgelsen tilkendegiver 14 procent, at de mødes med konfirmander efterfølgende. Her er der i besvarelserne ofte tale om ét møde, før man slipper konfirmanderne og deres familier.
”Der er helt klart potentiale for mere, og der er da også enkelte, der kommer med gode bud på, hvordan forbindelsen kan vedligeholdes. Blandt andet med en særlig klub for de unge,” fortæller den religionspædagogiske konsulent.
Alle 13 provstier i Helsingør Stift har deltaget i undersøgelsen, og i alt har 130 præster svaret på undersøgelsens spørgsmål. Med undersøgelsen har Helsingør Stift været på forkant, for senere i år lancerer Folkekirkens Undervisnings- og Videnscenter (FUV) deres egen undersøgelse af konfirmandundervisningen på landsplan, og resultaterne fra Helsingør Stifts undersøgelse vil indgå i tilrettelæggelsen heraf.
”Jeg opfordrer alle præster til at deltage i FUV’s undersøgelse, så det statistiske materiale kan stå så stærkt som muligt,” lyder det fra biskoppen.
Herunder kan du se uddrag fra Helsingør Stifts undersøgelse: