Konfirmanderne springer ud
Forår er lig med konfirmation, og igen i år vælger flere unge, der ikke er blevet døbt som spæde, dåb og konfirmation til. Det er glædeligt, lyder det fra biskoppen, der samtidig sender en tak til alle folkekirkens præster og medarbejdere.

Foto: Sille Arendt
Af Peter Birch, biskop over Helsingør Stift
Bøgegrenene er lysegrønne, solen varmer jorden. Det er forår i Danmark. I kirkerne og mange familier står foråret i konfirmationernes tegn. Konfirmationen står stærkt i folkekirken og er et afgørende kontaktpunkt mellem kirken, konfirmanderne og deres familier.
Sidste år blev næsten 7.000 unge konfirmeret i kirkerne her i stiftet. En begivenhed i hvert enkelt tilfælde, hvor familie og venner samles i kirken og bagefter til festligt samvær og fejrer et ungt menneskes vej ind i fællesskabet og ind i voksenlivet.
Netop i år har vi oplevet en mediedækning, der har kunnet fortælle om en markant stigning i antallet af unge, der vælger at blive døbt i forbindelse med konfirmation. Sidste år blev 3.800 unge på landsplan døbt i forbindelse med deres konfirmation – en stigning på 50 procent i forhold til 2020. I Helsingør Stift valgte hele 945 unge at blive døbt i forbindelse med deres konfirmation sidste år. Det er en tendens, som uden tvivl er fortsat i dette forår.
Stigningen skal ses i sammenhæng med, at flere og flere i hver årgang ikke er er blevet døbt som spæde - ofte fordi deres forældre har ønsket at overlade valget til den unge selv. Vi vil derfor se, at der i de kommende år vil være mange, der står i det valg og har brug for gode samtaler og undervisning hos præsterne. Derfor er det utrolig vigtigt, at vi fortsat arbejder på at udvikle mødet med konfirmanderne, så konfirmanderne bliver mødt i deres søgen efter svar.
Selvfirmation er et nyt fænomen, der også har fået omtale i år. Jeg tror dog ikke, det er noget, der vil tiltale ret mange unge. Unge i dag har brug for at se sig selv som en del af en sammenhæng og som forbundet med andet og mere end sig selv. Selvfirmation er udtryk for endnu en overbelastning af det enkelte individ og et misforstået forsøg på at komme de unge i møde.
Styrken ved konfirmationen er, at den enkelte bliver set som den, han eller hun er, men samtidig får mulighed for at se sig selv som en del af et langt større hele. Som elsket – ikke kun af sin familie – men af den evige og barmhjertige Gud. De unge møder masser af krav om at spejle sig i det perfekte liv. I kirken får de at vide, at de er født af kærlighed og til kærlighed.
Tillykke til alle dem, der allerede er konfirmeret og til dem, der endnu har festdagen til gode. Og tak til alle folkekirkens præster og medarbejdere, som er med til at sikre, at konfirmandernes fest bliver fyldt med glæde, indhold og gode minder.
Glædelig konfirmation!
Tal er hentet fra: Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter