Fortsæt til hovedindholdet
Biskoppens hilsner
Nyheder

Dåben kender ingen alder

Muligheden for at blive døbt er ikke forpasset, selvom mange børn ikke blev døbt i coronaåret 2020. Og det er godt, for uanset vores alder gælder det for os alle, at vi har brug for at høre til og at vide, at vi er elsket, skriver Peter Birch.

foto: Sille Arendt

For et par år siden døbte jeg en ældre kvinde på 76 år. Forskellige personlige forhold i hendes familie havde gjort, at hun ikke var blevet døbt, da hun var lille. Siden havde det ene år taget det andet. Tiden var gået, men hun havde altid følt, at der manglede noget, og at hun en dag gerne ville døbes. Nu i en sen alder havde hun valgt at gøre alvor af en beslutning, som længe havde ligget hende på sinde.

Hvorfor var det vigtigt for hende? Fordi hun i dåben fik Guds ord for, at hun hører til i et stort fællesskab og er elsket med en kærlighed, der rækker ud over alle grænser – også ud over tidens grænser. Ved at blive døbt fik hun et synligt og hørligt tegn på, at det er sandt. Der er så mange grænser og begrænsninger i vores liv; det er ikke alt, vi kan – ja, når det kommer til det allervigtigste, er vi afhængige af at modtage. Vi kan ikke give os selv kærlighed og kærtegn. Det er noget, vi får. Vi kan ikke skaffe os håb og glæde. Det er noget, der skænkes os. Dåben skænker os alt det; i dåben lyder det fra Gud: Jeg har skabt dig, du er elsket, og du skal ikke skabe dig selv.

Mange forældre har i det forløbne år været nødt til at udsætte deres barns dåb. De mange corona-restriktioner har skabt usikkerhed om, hvorvidt det ville være muligt at samles til dåbsfest i familien. I mellemtiden er barnet blevet større, kan måske gå og passer ikke længere dåbskjolen. Men er muligheden så forpasset?

Nej, for dåben kender ingen alder. Man kan både blive døbt som 76-årig og som to- og treårig. Uanset vores alder gælder det for os alle, at vi har brug for at høre til, brug for at høre om den kærlighed, der kender os og bærer os nu og til evig tid.

Som forældre siger vi igen og igen til vores børn, at de er elsket. Det kan ikke siges for tit! Det bygger os op som mennesker at høre det. Men vores kærlighed kan ikke gøre det alene. For vi kan svigte kærligheden, og før eller siden må vi indse, at vores kærlighed ikke er evig, men er bundet til tiden. Dåben er løftet om, at Guds evige kærlighed følger os, nærer vores håb, viser vej og tænder lys, når vi møder mørket.

Mange kirker tilbyder i de kommende måneder tumlingedåb. Det er dåb af alle de børn, som kom til verden, lige før alt blev lukket ned pga. corona, og som derfor ikke blev døbt, mens de var helt små. Lad os samles til dåbsfester og byde dem velkommen til livet og fællesskabet og give dem den bedste start på livet ved at døbe dem med den kærlighed, der aldrig hører op!

 

Velsign vort barn med dråbehånd
Gud Fader, Søn og Helligånd
Nu tipper himlen ud af kanden
Vi står med frugten af hinanden.
(Simon Grotrian)

 

Artiklen er oprindelig bragt i Vallensbæk Kirkes kirkeblad