Fortsæt til hovedindholdet
Biskoppens hilsner
Nyheder

Biskoppen: Vi kan ikke blive mennesker helt alene

"Det er ikke godt at mennesker er alene," siger Gud i skabelsesberetningen. Peter Birch skriver i denne hilsen om menneskelige relationer og kirkernes fællesskaber.

Foto: Sille Arendt

Af Peter Birch, biskop over Helsingør Stift

Vi kan ikke blive mennesker helt alene. Til det at være menneske hører at være forbundet med andre. Derfor er adskillelse og isolation så tungt at bære. Det strider mod vores behov for at være forbundet med hinanden både fysisk, følelsesmæssigt og intellektuelt. Vi har brug for andre – og brug for, at andre har brug for os.

Allerede på Bibelens allerførste sider kan vi læse, at ’det er ikke godt, at mennesket er alene’ (1 Mos 2,18). Det er Gud selv, der siger det som optakt til, at han skaber medmennesket. Først i relationen til medmennesket er vores menneskelighed intakt.

Ensomhed og det at være alene, er ikke det samme. Vi kan alle have et behov for at være alene. Og vi kan godt være ensomme, selvom vi er omgivet af mennesker. Det afgørende er relationen. Om vi ved, at vi hører til. Ethvert kirkeligt fællesskab har derfor en forpligtelse til at åbne sig for den, der vil være med.

Et væld af muligheder

Folkekirken tilbyder mange muligheder for at være med i fællesskaber. Nogle af dem kan man læse mere om i dette nyhedsbrev. Men prøv også at gå på kirkernes hjemmesider og se, hvad du kan finde. Fællesskaberne er af mange slags. De lever af, at mennesker finder sammen. Og kom så og se! Du hører til.

Lad mig benytte lejligheden til at anbefale den store sorgkonference, som Helsingør Stift arrangerer på folkekirkens vegne 7. marts. ’Sammen om sorgen – ind i fællesskabet’ er en konference, der henvender sig til alle jer i folkekirken, som arbejder med sorg og mennesker, der er i krise.