Fortsæt til hovedindholdet
Nyt om navne
Nyheder

Stengård Kirkes nye præst tager gerne diskussionen om problematiske passager i Bibelen op

NYT OM NAVNE: Det er især Det Gamle Testamente, som fascinerer Stengård Kirkes nye præst, Mathilde Roer Nielsen - men det er også her, at nogle af de mere problematiske fortællinger er nedfældet.

Mathilde Roer

Mathilde Roer Nielsen. Foto: Kaj Bonne.

Af Steen Toft Winther

Mathilde Roer Nielsen er ny sognepræst i Stengård Kirke fra den 1. maj. Hun er 26 år, født og opvokset på Amager og netop færdiguddannet efter seks år på Det Teologiske Fakultet i København og et semester på pastoralseminariet. Sammen med sin kæreste Mads har hun en lille hyrdehund og en stor kat.

Hvilken slags præst vil du gerne være?

Personligt synes jeg, at det er svært som ny præst at sætte ord på, hvilken type præst, jeg gerne vil være. Måske fordi jeg i virkeligheden ikke ønsker at udelukke en type præst, måske fordi jeg gerne vil være lidt af det hele på en gang. Selvfølgelig er der specifikke ting, jeg brænder for og gerne vil ud og lave, men jeg tror også, at jeg gerne vil have lov at prøve lidt forskellige ting, inden jeg sætter mig fast på, hvilken type præst jeg ønsker at være: Måske viser det sig, at jeg holder af nogle ting, som jeg slet ikke havde forudset. Jeg har dog her til at begynde med et stort ønske om at være en kreativ præst, en præst med spræl i. Dog ønsker jeg også at holde meditationsgudstjenester og møde folk der, hvor de er. Så jeg tror gerne, at jeg vil være den lidt alsidige præst, der får prøvet lidt af det hele. 

Hvad er efter din mening kirkens opgave i lokalsamfundet?

Kirken er et samlingssted: et sted folk kan mødes over deres tro uanset baggrund. Derfor må kirkens opgave vel også være at samle folk over deres tro, om den så er vaklende, vag eller stærk.

Hvad er det bedste sted i Bibelen?

Bibelen har utallige gode historier, derfor finder jeg det også svært at udpege mit favoritsted. Jeg vil dog sige, at jeg har en forkærlighed for Det Gamle Testamente og især Første Mosebog, måske fordi jeg er vokset op med de fortællinger.

Hvilket sted i Bibelen har du det sværest med?

Et af de steder i Bibelen, som jeg finder sværeste eller måske mest provokerende, er at finde i netop Første Mosebog kapitel 19. Det er fortællingen om Lot. Mange kender nok også fortællingen under navnet ’ødelæggelsen af Sodoma og Gomorra’. Ødelæggelsen er barsk, men jeg finder alligevel et andet element mere problematisk: voldtægt. 

For da englene kommer ind i Lots hjem, kommer alle byens mænd, da de ønsker at ligge med dem. Til det svarer Lot, at det kan de ikke få lov til, men de kan i stedet få hans to døtre, som begge er jomfruer. Tænk jer at sende sine døtre ud til en folk mænd, så de kan ligge med dem. Heldet er dog med de to piger, for englene gør mændene blinde og lukker døren. Sodoma og Gomorra bliver herefter ødelagt. Lot og hans døtre overlever. De tager derefter ophold i en hule og med hvilket resultat? At den ene søster siger til den anden, at de er nødt til at ligge med deres far for at få nogle børn, da der ingen mænd er i landet, som de kan få børn med. Så de drikker skiftevis deres far fuld for så at ligge med ham. Begge bliver de gravide, begge får de børn. 

Hver gang jeg læser den fortælling, bliver jeg lige forundret. Først vil pigernes far Lot lade en flok mænd voldtage sine døtre, derefter voldtager pigerne selv deres far. Der er et helt andet syn på det at tage nogle imod deres vilje, som jeg virkelig har svært ved at acceptere, og som jeg gerne diskuterer flittigt! 

Hvad gør dig glad?

Et spørgsmål med uendelige svarmuligheder. Hvis jeg skal nævne det første, som jeg kom til at tænke på, så er det, når min hund og jeg løber agility sammen, og det faktisk lykkes at løbe en bane til perfektion!

Hvad ville du gerne være, da du var barn?

Jeg tror, at jeg har drømt om at være lidt af hvert. Lige fra bager til glaspuster, til advokat. Alt hvad man kunne være, ville jeg være. Derfor synes jeg også, det at være præst er fedt, fordi der er en vis alsidighed.

Hvornår var du sidst i biografen? 

Det var sidste måned! Jeg har altid været – og vil nok altid være – stor fan af Harry Potter-universet, derfor måtte jeg ind og se ”Dumbledores hemmeligheder”.