Fortsæt til hovedindholdet
Nyt om navne
Nyheder

Husk at pleje dit eget gudsforhold

NYT OM NAVNE: "Som præst skal man også finde tid til at pleje sit eget gudsforhold. Det kan man godt komme til at forsømme i en travl hverdag med meget arbejde," fortæller Gilleleje Kirkes nye præst Gabrielle Togsverd-Nilausen.

Gabrielle Togsverd-Nilausen

Gabrielle Togsverd-Nilausen. Foto: Sille Arendt.

Af Steen Toft Winther

Gilleleje Kirke har fået ny præst. Hun hedder Gabrielle Togsverd-Nilausen, er 41 år og bor i Ålsgårde.

Sammen med sin mand Mikkel, der er præst i Hellebæk Kirke, har hun datteren Anna Cordelia på 5 år, en adopteret gadehund, to adopterede kaniner og en masse fisk.

Gabrielle Togsverd-Nilausen tiltræder stillingen den 1. oktober.

Hvilken slags præst vil du gerne være? 

Jeg vil gerne vise folk, at kirken også er relevant for dem. Folkekirken har mange medlemmer, der kun bruger kirken ved særlige lejligheder, hvilket er en skam, for kirken har en masse at byde på. Det ligger mig meget på sinde at få folk til at føle sig både set og hørt. 

Dette gælder også kirkens personale. Vi taler meget om dårligt arbejdsmiljø i folkekirken for tiden, en samtale, der er nødvendig at tage. Vi er mange ”spillere”, der spiller på samme hold, men har hvert sit fokus. Det er vigtigt at spille sammen, da hovedmålet er at være kirke. Jeg går som præst meget op i at anerkende det resterende personale, for de har også nogle utroligt vigtige funktioner, for at det hele kan hænge sammen. Men mest af alt, så vil jeg gerne være en præst, som folk i det hele taget har tillid til og har lyst til at benytte i sorger og glæder, og ikke mindst være en dygtig forkynder af det glædelige budskab.

Hvad er efter din mening kirkens opgave i lokalsamfundet? 

Kirken skal være relevant og synlig i lokalsamfundet. Vi lever i en tid, hvor vi konstant skal måles og vejes. Flere og flere mennesker går ned med stress og dårligt selvværd. I kirken stiller vi ikke krav, her kan folk komme præcis som de er og nyde bare ”at være til”. Det tror jeg, at folk har brug for. På den måde kan kirken noget, som man ikke finder andre steder.

Hvad er det bedste sted i Bibelen? 

Må man kun vælge et sted? Det er helt umuligt, så jeg tillader mig at vælge et par stykker: 

Mark 8,34: ”Hvis nogen vil følge efter mig, skal han fornægte sig selv og tage sit kors op og følge mig.” 

Matt 28,18-20: ”Mig er givet al magt i himlen og på jorden. Gå derfor hen og gør alle folkeslagene til mine disciple, idet I døber dem i Faderens og Sønnens og Helligåndens navn, og idet I lærer dem at holde alt det, som jeg har befalet jer. Og se, jeg er med jer alle dage indtil verdens ende.”

Matt. 11,28: ”Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile.” 

Det første fortæller os, hvem vi skal have for øje, og at det handler om noget andet end os selv, altså vores næste. Dåbsbefalingen sender os ud for at forkynde det glædelige budskab og give flere mulighed for at blive en del af fællesskabet, men fortæller også, at vi aldrig er alene, fordi Gud er med os både i medgang og modgang alle dage indtil verdens ende. Det sidste citat fortæller os, at vi altid bliver taget imod, også når vi ikke føler, vi fortjener det – der kunne skrives en hel prædiken om hvert citat, så det var en utrolig kort gengivelse.

Hvad gør dig glad? 

Hvor skal jeg begynde? Mine kolleger er guld værd. Jeg har været vikar i Gilleleje Kirke i 16 måneder, så jeg kender dem allerede rigtig godt. De er altid utroligt flittige og konstruktive og virkelig gode til at bakke op om ideer. Det samme gælder mit menighedsråd. I disse tider, hvor arbejdsmiljøet er på dagsordenen, er det dejligt at kunne konstatere, at der er steder med godt arbejdsmiljø. 

Udover mit arbejde elsker jeg at tilbringe tid med min familie og vores dyr. Min hund er min trofaste følgesvend på gåture i naturen. Jeg har med årene erfaret, at gåture holder stress ude af mit liv. Jo mere travlt jeg har, jo længere går jeg. Det er effektivt, og jeg nyder hvert et sekund, jeg tilbringer i naturen.

Hvad er det bedste råd, du har fået? 

Der var en præst, der huskede mig på, at man som præst også skal finde tid til at pleje sit eget gudsforhold. Det kan man godt komme til at forsømme i en travl hverdag med meget arbejde.

Hvad ville du gerne være, da du var barn? 

Jeg ville være popstjerne, senere hen skuespiller. Det lå ikke ligefrem i kortene, at jeg skulle være præst, men i dag kan jeg ikke forestille mig at være andet end netop det.

Hvad er din yndlings-podcast?

Podcasts er alt for moderne til mig.