Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Varme- og energikonsulentens 4 gode råd til at spare på energiregningen

De himmelhøje el- og varmeregninger hænger som en truende sky over os alle – også kirkerne. Folkekirkens Grønne Omstilling har bedt varme-, energi- og klimakonsulent Poul Klenz Larsen give sine fire bedste råd til at spare på energien i kirkens bygninger. 

Sådan sparer kirker på energien

Råd nr. 4: Sluk udvendig belysning af kirken. Det er både godt for klimaet og kirkens økonomi.

Af Tove Krogsgaard, Folkekirkens Grønne Omstilling

Kolde, mørke og dyre vintermåneder ligger forude, og findes der et emne, vi for alvor kan varme os på, er det energipriser og -forbrug. Kirkeministeriet udsendte den 9. september en instruks til alle stiftsadministrationer om at spare på energien og en anbefaling til alle sogne om at gøre det samme. Det handler om at skrue ned for forbruget og op for den sunde fornuft og de gode alternativer. Læs med herunder, hvor varme-, energi-og klimakonsulent i folkekirken Poul Klenz Larsen giver sine 4 gode råd til at spare på strømmen og varmeregningen i sognet.

1. Tilpas opvarmningspraksis efter brugsmønsteret

Mange kirker benyttes kun nogle få gange om måneden. Her bør kun opvarmes kortvarigt til brugstemperatur på 18-20 ℃. I de mellemliggende perioder slukkes for varmen. Det kan dog være nødvendigt at holde frostfrit, dvs. 5 ℃. I bykirker bør der ligeledes kun opvarmes til brugstemperatur i de tidsrum, kirken benyttes. Udenfor brugsperioderne sænkes temperaturen nogle grader. 

2. Erstat grundvarme med affugtning

I mange kirker holdes en fast lav temperatur hele vinteren for at modvirke for høj relativ luftfugtighed. Men det er bedre og billigere at regulere luftfugtigheden med en mekanisk affugter. Den kan også være gavnlig i fugtige perioder om sommeren og efteråret, hvor udluftning ikke hjælper. I kirker med kalkmalerier kan affugtning medføre skader, så spørg altid Nationalmuseet eller varmekonsulenten først.

3. Sluk udvendig belysning af kirken

Det er mange steder en fast tradition at belyse kirken udefra om vinteren eller måske kun i december. Måske kan man nøjes med færre timers drift eller kun tænde på enkelte dage i ugen. Hvis der benyttes lavenergi-lyskilder sparer det måske ikke så meget strøm, men det har en stor symbolværdi i lokalsamfundet.

4. Tjek timeforbruget på el-måleren

Alle elmålere har trådløs timeaflæsning af forbruget. Forsyningsselskabet giver adgang til data via hjemmesiden eller på en app. Følg med i forbruget og vær især opmærksom på små, men konstante forbrug. Måske skyldes det en skjult varmeovn, som kører i døgndrift hele året. 

Kilde: Folkekirkens varme-, energi-og klimakonsulent Poul Klenz Larsen

Ressourcer til grøn omstilling: Hold dig opdateret!

 

  • Folkekirkens Grønne Omstilling stiller viden, værktøjer og inspiration om grøn omstilling til rådighed for sogne og provstier.
     
  • Mandag d. 3. oktober 2022 kl. 16.30 afholdes et online temamøde om varme- og energiforbrug i kirker og sogne med konsulent Poul Klenz Larsen og provst Keld Balmer Hansen. Mere information herom fås ved tilmelding til det digitale nyhedsbrev, hvor der også vil blive informeret løbende om nye tiltag.