Valg til provstiudvalg og stiftsråd 2021
Se vigtige frister og information om valg til provstiudvalg og stiftsråd 2021

Af Sidsel Drengsgaard
Få indflydelse på mere end din egen kirke - stil op til provstiudvalg eller stiftsråd, når der fra august til oktober i år afholdes valg til begge organer.
Stiftet har her samlet en række nyttige oplysninger til både menighedsråd, provstiudvalg og andre med interesse for valgene.
Du kan i denne artikel finde en tidslinje over frister samt links til nyttige oplysninger fra Kirkeministeriet og Landsforeningen af Menighedsråd.
Tidslinje
Få et overblik over frister på denne tidslinje, der også kan hentes som pdf-fil. Bemærk at andre regler og frister gør sig gældende for valg af præste- og provsterepræsentanter.

Vigtige frister ved valg af læge medlemmer til provstiudvalg og Stiftsråd 2021. Bemærk at andre regler og frister gør sig gældende for valg af præste- og provsterepræsentanter.
Information fra Kirkeministeriet
På Kirkeministeriets hjemmeside kan man finde information om valgene og vigtige frister:
Information fra Landsforeningen af Menighedsråd
Landsforeningen af Menighedsråd har lavet en temaside på deres hjemmeside om valg til provstiudvalg og stiftsråd.
Foreningen afholder også et webinar onsdag den 11. august klokken 17.00 til 18.00 med information om de to valg. Det henvender sig både til potentielle kandidater og til menighedsrådsmedlemmer generelt. Læs mere om det på temasiden.
Den gode kandidat
Landsforeningen af Menighedsråd har udarbejdet en guide til at finde "den gode kandidat" til henholdsvis provstiudvalg og stiftsråd.
Den ”gode” kandidat til provstiudvalg
- Kandidater til provstiudvalg skal kunne overskue provstiets økonomi og ikke mindst formidle den på en måde, som inviterer menighedsrådene i dialog om provstiets prioriteringer.
- Provstiudvalgets medlemmer skal tilsammen repræsentere de holdninger, som findes i provstiets menighedsråd, om hvordan provstiet skal udvikle sig, og de skal have myndighed til at sætte retningen for provstiets arbejde.
- Kandidaterne skal kunne etablere dialog med menighedsrådene om, hvordan provstiet skal udvikle sig, hvordan midlerne skal prioriteres og hvilke initiativer, der er behov for.
Den ”gode” kandidat til stiftsråd
- Kandidater til stiftsråd skal på én gang kunne repræsentere sit provstis menighedsråd og arbejde for det samlede stift.
- Det er vigtigt at føre løbende dialog med sit bagland, fx ved at orientere om stiftsrådets arbejde på provstiets budgetsamråd og andre provstimøder.
- Man skal have interesse for udvikling af det kirkelige arbejde i stiftet. Og man skal kende eller interessere sig for folkekirkens struktur på nationalt niveau.