Nyheder
Nyheder

Telefonen og kaffekoppen

Præsterne og kirkens øvrige medarbejdere har måttet tage andre redskaber i brug, end de plejer, under corona. Se et udvalg her.

Telefonen og kaffekoppen har været vigtige redskaber for kirkerne gennem hele coronaperioden. Her malet af diakonikonsulentens datter, Katrine Muff Enevoldsen.

”Hvem sidder alene?”. ”Hvem skal vi være særligt opmærksomme på?”. Når kirkekaffen er væk, herreklubben aflyst, babysalmesangen sat på pause og det er slut med fællesspisning, bliver det sværere for kirken at udfylde sin rolle i lokalsamfundet.

Men det har kun fået kreativiteten til blomstre. Stiftets konsulenter giver her en række eksempler på, hvordan man alligevel kan holde god kontakt til sit sogn.

Kirke i det fri

  • Walk and talk: Fx i Slagslunde-Ganløse og Lyngby tilbyder præsten gåture to og to
  • Cykel and smalltalk: Walk and talk er et godt og velafprøvet koncept, men nogle, måske især mænd, kan føle sig eksponeret på gåtur med præsten, og det lægger måske også op til mere samtale, end man lige er vant til og har lyst til. Så kan cyklen være et godt alternativ. I Opstandelseskirken i Albertslund inviterer præsten på en cykletur, hvor der indimellem kan deles et par sætninger.
  • Pilgrimsvandring. Blandt andet Gerlev, Draaby og Skoven Kirker tilbyder pilgrimsvandring i små grupper ud fra kirken.
  • Spiseaften to-go: I Vestervang Kirke får familierne sammen med en kop nudler udleveret en pose med noget kreativt til fastelavn eller med et ark med opgaver, der skal løses ved forskellige poster på kirkegården.
  • I Kirke Care opholder de frivillige sig på stierne i et boligsocialt område i Hillerød Øst, så folk kan falde i snak med dem, fx når de lufter hund eller er ude for at ryge.

Kirke i små grupper

  • Åben kirke: Eksempelvis Frederiksborg Slotskirke og Nødebo Kirke holdes åben på et bestemt tidspunkt; organisten spiller, og præsten er til stede for en samtale, det er muligt at tænde et lys. Kirketjeneren står i døren og sørger for, at forsamlingsforbuddet på fem personer overholdes.
  • Åben kirke med direkte invitation: I Grønnevang går kirke- og kulturmedarbejderen mere direkte til værks og inviterer folk i grupper til en morgenbøn og en kop kaffe på et specifikt tidspunkt: mennesker, hun ved sidder alene hjemme og er virkelig pressede. Alle siger ja.
  • Rundtur med hilsen: I Vallensbæk tager de på rundtur til en snak i døren med konfirmanderne.
  • Gruppemøde i kirken: I Opstandelseskirken mødes præsten med fire konfirmander ad gangen i kirkerummet.

Præsten i ørerne

  • Podcast: I Esbønderup har præsten indtalt podcast til konfirmanderne med oplæsning og fortolkning af bibeltekster.