Nyheder
Nyheder

Tænd lys for Danmarks befrielse

Lyset er et tegn på frihed og håb, lyder det fra de danske biskopper, som opfordrer til at sætte lys i vinduerne og på sociale medier den 4. maj for at markere 75-året for Danmarks befrielse.

Sæt et lys i vinduet om aftenen den 4. maj, foreslår biskopperne. (Foto: Henrik Dons Christensen)

Inge Haandsbæk Vestergaard og Malene Bjerre

"I dette øjeblik meddeles det, at Montgomery har oplyst, at de tyske tropper i Holland, Nordvesttyskland og i Danmark har overgivet sig.”

Sådan begyndte den historiske meddelelse i radioen den 4. maj 1945, da danskerne fik beskeden om, at Danmark var fri af den tyske besættelse. 

Vi kan i år fejre 75-året for Danmarks befrielse. Det skulle have været markeret ved en lang række kirkelige begivenheder landet over, som desværre er blevet aflyst på grund af faren for smitte med coronavirus.

I stedet opfordrer landets biskopper til, at man fortsætter traditionen med at sætte levende lys i vinduerne om aftenen den 4. maj. Det skriver de i en fælles besked:

”Lyset er et tegn på frihed og håb. På denne aften takker vi for vores eget lands befrielse og samtidig beder vi for fred og frihed for alle jordens folk. Det, der var en spontan reaktion den 4. maj 1945, skal vi bære ind i fremtiden, som et håb om frihed og fred i fremtiden.” 

Lise-Lotte Rebel er ked af, at det ikke muligt at fejre 75-året for befrielsen som planlagt. "Det er trist, men sådan må det være under disse omstændigheder. Til gengæld kan vi i kirkerne gøre andre ting for at fejre lysets sejr over mørket. Hvis menighedsrådene synes, det er en god ide, opfordrer jeg til, at 

  • der sættes lys i vinduerne, hvor det er forsvarligt
  • der ringes med klokkerne mellem kl. 20 og 21 den 4. maj
  • morgen og aftenringningen den 5. maj udvides til 15 minutter, og at
  • kirkerne flager den 5. maj."

#tænd lys

Lyset skinner i mørket, og mørket greb det ikke, står der i Johannesevangeliet. Lige nu er danskerne samlet i kampen mod en ny udfordring, nemlig coronavirus. Derfor giver det særligt god mening at tænde lys i hjemmene, hvor mange danskere primært befinder sig, til minde om, at vi en dag vil være frie igen.

Vær med til at markere befrielsesdagen den 4. maj ved at sætte levende lys i vinduet. Du kan også sætte fokus på mærkedagen ved at dele billeder og videoer af tændte lys i vinduet på de sociale medier. Brug da hashtagget #tændlys.

 

DOWNLOAD TIL FRI BRUG

Find både fotos og videoer i Folkekirkens materialebank