Nyheder
Nyheder

Stå op sammen med Kristus i Helsingør Domkirke påskenat

Få en særlig påskeoplevelse, når biskop Peter Birch, domprovst Eva Tøjner Götke og sognepræst Jakob Ulrik Hansen tager en oldkirkelig tradition op og holder gudstjeneste med drop-in-dåb påskenat den 17. april i Helsingør Domkirke.

Helsingør Domkirke i modlys

Foto: Sille Arendt

Af Steen Toft Winther

I oldkirken lå den helt store dåbsfest påskenat, hvor påskens drama mellem liv og død, lys og mørke, dag og nat, udspiller sig. Og nu tager biskop Peter Birch, domprovst Eva Tøjner Götke og sognepræst Jakob Ulrik Hansen den oldkirkelige tradition op igen godt 1500 år senere, når de åbner dørene til Helsingør Domkirke klokken 05 påskenat den 17. april, knap en time inden solen står op.

”At blive døbt påskenat er noget helt særligt. Udover at vi åbner rummet på et tidspunkt, hvor der normalt ikke er nogen i kirken, er det et stærkt billede at blive døbt på dagen for Jesu opstandelse. Dem der bliver døbt, står op sammen med Kristus,” siger biskop Peter Birch og påpeger, at det vil blive den første drop-in-dåb i folkekirkens historie, der ligger om natten.

”Når vi taler om dåben, er det oftest ritualets ord, vi fokuserer på. Men påskenat lægger vi også vægt på det, der sker i ritualet. Vi ser nat blive til dag og mørke blive afløst af lys, hvilket meget fint repræsenterer ordene om opstandelse i både påsken og dåben,” fortæller Peter Birch.

Oplev kirkerummet på et skævt tidspunkt

Gudstjenesten varer frem til klokken 08, og Peter Birch, Eva Tøjner Götke og Jakob Ulrik Hansen vil hver holde en kort refleksion over udvalgte passager fra Bibelen, herunder fortællingerne om den tomme grav i Jerusalem, Jakob der i drømme ser en stige forme sig mellem himmel og jord samt vandringen til Emmaus, hvor to bedrøvede disciple møder Jesus på deres vej ud af Jerusalem tre dage efter korsfæstelsen. 

”Vi laver en påskemorgen, der indebærer alt det, som påsken forkynder, og det vil være en god mulighed for at få sig en speciel oplevelse til en af de vigtigste kirkelige højtider,” siger Eva Tøjner Götke, der håber på, at både unge, småbørnsforældre og ældre vil stå lidt tidligere op og være med.

”Og vi glæder os også til, at folk kommer for at opleve kirkerummet på et lidt skævt tidspunkt,” tilføjer hun.

Klokken 06, 07 og 08 vil det være muligt at få sit barn døbt eller selv modtage dåben, og til gudstjenesten vil der være levende musik og påskesalmesang. Klokken 10 er der højmesse, som sognepræst Kirsten Winther forestår.

Læs også Eva Tøjner Götkes klumme om påskenat i Helsingør Domkirke fra Helsingør Dagblads "Præsten skriver" her.

Drop-in dåb
Drop-in dåb påskenat