Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Peter Birch: Fejl at afskaffe Store bededag som helligdag

I det nye regeringsgrundlag foreslår Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne, at en helligdag, sandsynligvis Store bededag, skal afskaffes. Det er en fejl, mener biskop over Helsingør Stift Peter Birch. Danskerne har brug for mere ro, eftertanke og fællesskab – ikke mindre, siger han.

Der hører mere til det at være menneske end produktivitet. Vi har brug for at dele fællesskabet og højtiderne med hinanden, mener Peter Birch. Foto: Miklos Szabo.

Afskaffelsen af Store bededag som helligdag vil være et skridt i den forkerte retning.

Det mener biskop over Helsingør Stift Peter Birch.

”Vi lever i en tid, der efterspørger sammenhængskraft og hvor mennesker rammes af stress. Derfor er det ved siden af, når den kommende regering i produktivitetens navn vil afskaffe en helligdag, der netop samler folket og giver tid til ro, eftertanke og fællesskab,” siger Peter Birch.

I valgkampen har mental sundhed været det helt store emne, og samtlige partier har været enige om, at vi som land skal blive bedre til at støtte op om danskernes mentale sundhed.

”Tiden råber på ro og fordybelse, og selvom man ikke går i kirke på Store bededag, vil det være et betydeligt tab for alle danskere, hvis man sløjfer den som helligdag,” siger Peter Birch, som opfordrer regeringen til at genoverveje sit forslag.

”Til det at være menneske hører andet og mere end produktivitet. Vi har brug for at tage imod og dele fællesskab og højtider med hinanden.”

Et tab for landets konfirmander

Samtidig er Store bededag også den helt store konfirmationsdag, tilføjer Peter Birch:

”Mange konfirmander bliver konfirmeret den fredag, hvor Store bededag ligger. Her er det vigtigt, at familie og venner har fri og kan samles om at deltage i en af Danmarks stolte traditioner.”

Store bededag har samlet Danmark siden 1686, da biskoppen over Sjælland, Hans Bagger, ønskede at forene nogle af landets bods- og bededage på én dag. Helligdagen har intet forelæg i de bibelske fortællinger, men er en dag, der har stor betydning for danskerne og har bred folkelig opbakning.

Læs mere: Om afskaffelsen af Store bededag siger Peter Birch til Altinget, at "vi er nødt til at anerkende, at mange mennesker i vores moderne samfund har nået en grænse for, hvad vi kan blive ved med at forlange af produktivitet." Find hele interviewet her.