Nyheder
Nyheder

Orglet med den stærke personlighed

I 75 år har orglet i Jægersborg Kirke omgivet sig med spændende mennesker - orgelbyggere, komponister og musikere. Det er der kommet en bog ud af.

Der er nok at gå på opdagelse i hos det gamle orgel. Der gemmer sig fugle, troldelignende væsner, sære ansigter - og en hemmelig hilsen til den tyske besættelsesmagt. 

Af Malene Bjerre

Det er ikke hver dag, et orgel får sin egen portrætbog. Men det har orglet i Jægersborg Kirke nu fået i anledning af sin 75 års fødselsdag. Hovedforfatteren er organisten Mads Damlund, der, som han selv skriver i forordet, bag sig har 13 års intenst samliv med instrumentet med den stærke personlighed. 

"Om levende blev hvert træ i skov" hedder bogen, der ikke bare fortæller om pibeopstillinger, ornamenter, metalvalg og stemmer. Bogen fortæller også om orgel-lillesøsteren i samme kirke og fætre og -kusiner i andre kirker og om orglets mennesker; den er både for orgel-entusiaster, der gerne vil kende til hver en pibe og pedal, og for dem, der holder af en god fortælling. 

Fødselsdagsfejringen indledes lørdag den 28. september med foredrag, minikoncerter og en præsentation af bogen. Søndag den 29. september er der festgudstjeneste kl. 10 og koncert om eftermiddagen, og de næste fire søndage er der koncerter med danske og udenlandske musikere. Jægersborg Orgeldage 2019 slutter af med en allehelgenskoncert lørdag den 2. november. Læs mere om programmet her.