Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Kristen forkyndelse på samtalens vilkår

En ny bog af Malene Bjerre, en af stiftets kommunikationskonsulenter, giver et bud på, hvordan folkekirken gør sig relevant for en større del af sine medlemmer.

Malene Bjerres nye bog: 'Religiøst sprog i en verden, der ikke forstår det' udkom på Eksistensen i november.

Af Birgitte Stoklund

Er det forkyndelse, når en præst skriver i Politiken om at være misundelig på alle de andres perfekte jul? Når en præst anmelder en ny bog om børneopdragelse? Eller når en præst advarer mod udskamning af vaccineskeptikere?

Ja, mener Malene Bjerre, kommunikationskonsulent i Helsingør Stift. Hun har lige skrevet bogen ’Religiøst sprog i en verden, der ikke forstår det’, hvor hun argumenterer for, at folkekirken skal blive bedre til at kommunikere til den store gruppe af medlemmerne, der ikke kommer i kirken.

Hun peger på, at hvis vi gerne vil i samtale med mennesker, der ikke uden videre forstår og behersker det, hun kalder kirkesprog, så skal vi tale om nogle andre emner og bruge andre ord. ”Der skal ikke nødvendigvis stå Gud, Kristus, synd og frelse på linjen, for at der er tale om kristen forkyndelse,” som hun skriver.

Malene Bjerre giver i sin bog et bud på, hvordan folkekirken kan tale kristent og bidrage til den fælles samtale uden at skræmme folk væk ved at tale i koder eller bruge et sprog, der virker ekskluderende. Det handler om mere end sprog, også om at undersøge, hvordan kristendommen er relevant for mennesker i dag.

”Det er nødvendigt, at kirken begynder at interessere sig for, hvordan man deltager i en offentlig samtale,” skriver hun. ”Det vil sige den samtale, hvor ingen har opsøgt kirken. Hvor den stiller sig til rådighed med sit perspektiv uden at have den opsøgtes privilegerede status og autoritet. Det er et perspektiv, som faktisk efterspørges i samfundet, og som den enkelte har brug for. Du kan ikke give svar, når ingen har spurgt. Så må du gøre dig gældende på anden vis, på samtalens vilkår.”

Hvordan gør man så det? Man spørger, hvad kernen i kristendommen er, hvilket lys kristendommen er i stand til at kaste ind over de samtaler, vi går og har med hinanden i samfundet, mener Malene Bjerre. Om mennesket, der ikke kan reduceres til noget materielt, og hvis værdi er uendelig. Om vores medfødte egoisme, og hvordan det alligevel kan lade sig gøre at se på mennesket med et kærligt blik. Om forandring, der altid er mulig, og om, at det hele ender godt.

Bogen er en udfordring til folkekirkens eksterne kommunikation og værd at blive klogere af.

Læs et uddrag af bogen her