Nyheder
Nyheder

Ny biskop: Hektisk formiddag i Helsingør

Peter Birch tog sejren hjem i første runde af bispevalget. Og der var travlt bag linjerne med at få det hele til at klappe.

Der var gang i kameraerne i Fratergangen (Foto: Malene Bjerre)

Af Malene Bjerre

Det var en hektisk formiddag i Vor Frue Kloster i Helsingør i dag. Første runde af bispevalget skulle afsluttes, og valgbestyrelsen var mødt op på Stiftsadministrationen sammen med Folkekirkens IT og valgsystemudbyderen Assembly Voting. 

Fire stemmer tilhørende afdøde eller afgåede stemmeberettigede skulle pilles ud af systemet, og planen for annoncering af resultatet, streaming, pressemeddelelser - og i tilfælde af at der faktisk kom en vinder - buketoverrækkelse skulle finpudses.

De to splinternye computere, der siden valget blev sat i gang den 22. september, har stået forsvarligt låst inde i et pengeskab, blev fundet frem; Folkekirkens IT havde to andre med, og klokken præcis 12.00 loggede de fire valgtilforordnede fra stiftsadministrationen sig ind i valgsystemet.

I mellemtiden var mediekonsulent Sarah Auken gået ned i Laxmandssalen i stueetagen, hvor kandidaterne havde mulighed for at overvære offentliggørelsen sammen med nogle få støtter. Herfra satte hun streamingen i gang fra ti minutter i tolv, og klokken 12 stod hun parat til at gå ind i Tegnersalen for at livesende offentliggørelsen af resultatet. Hun fik god lejlighed til at perfektionere sin evne til at træde vande. Ingen glemmer nu den samlede stemmeprocent (84), det samlede antal stemmeberettigede (1527) og det reelle antal, der har stemt ved valget (1302). For slet ikke at tale om alle datoer og detaljer i proceduren ved den anden runde, som altså nu er aflyst.

Lidt med wifien

Det tog nemlig sin tid med det resultat. Inde i Tegnersalen var der først lige lidt med wifien, så noget med adgangen til systemet, derefter måtte man lige starte forfra – men klokken 12.12 lå resultatet klar. Valgbestyrelsesformand Birthe Larsen kunne annoncere, at Gentofteprovsten Peter Birch var løbet med sejren i første runde. Hele 53 procent af stemmerne havde han fået – mens de tre andre kandidater, Ulla Thorbjørn Hansen, Eva Holmegaard Larsen og Asser Skude, fik henholdsvis 26,4, 17,6 og 3 procent af stemmerne.

Og så blev der for alvor travlt. Mens artikler, opdateringer, nyhedsbrev og pressemeddelelser om stiftets nye biskop blev skudt af til højre og venstre, greb Birthe Larsen blomsterbuketten og skyndte sig sammen med nuværende biskop Lise-Lotte Rebel ned i Laxmandssalen for at sige tillykke til Peter Birch.

”Åh, jeg har det skønt,” svarede Peter Birch, da han blev stillet det obligatoriske spørgsmål: Hvordan har du det lige nu. ”Tusind tak for alle stemmerne og for opbakningen. Det er en stor lettelse med tydelig afgørelse allerede i dag.”

Kort efter blev Peter Birch trukket ud på Fratergangen til et interview med TV 2/Lorry, og Lise-Lotte Rebel, der havde fået givet den nye biskop et kram og sagt tillykke, hastede ud ad døren – på vej til møde i et sogn. Hun har et arbejde, hun skal passe lidt endnu. 

I Laxmandssalen i stuen kan kandidaterne sammen med deres støtter og pressen følge offentliggørelsen af valgresultatet fra Tegnersalen oppe på første (Foto: Therese Walas)

Asser Skude, den ene af kandidaterne, er på ferie på Bornholm og er ikke mødt op. I stedet har han sendt Carsten Thrane, en af dem, der har hjulpet ham med kampagnen, og følger selv med via telefonen. (Foto: Therese Walas)

Ulla Thorbjørn venter på resultatet sammen med et par af sine støtter. (Foto: Therese Walas)

Der er spænding i luften hos de to kandidater fra Helsingør Stift, Eva Holmegaard og Peter Birch, sammen med deres familie og støtter. (Foto: Therese Walas)

Efter nogle lange minutter går resultatet omsider igennem. Her gennemgår Torben Stærgaard fra Folkekirkens IT tallene for valgbestyrelsen. (Foto: Malene Bjerre)

Så snart tallene er klar, går mediekonsulent Malene Bjerre - med tungen lige i munden - i gang med at finde den rigtige version af alle de forproducerede artikler, pressemeddelelser og fotos frem og får sendt dem af sted. Det gælder om ikke at få udråbt den forkerte. (Foto: Therese Walas)

Nede i Laxmandssalen får Peter Birch en krammer af sin kone, da det står klart, at han har vundet. (Foto: Therese Walas)

Champagne til at fejre sejren. (Foto: Therese Walas)

"Hvordan har du det lige nu?" (Foto: Therese Walas)

Efter at have sagt tillykke til sin afløser skynder Lise-Lotte Rebel sig af sted til møde i et sogn. Arbejdet passer jo ikke sig selv. (Foto: Sarah Auken)

Efter festlighederne går stiftskontorchef Annette Nordenbæk og økonomikonsulenten Morten Stützer i gang med at rydde op. (Foto: Sarah Auken)

Efter en veloverstået arbejdsdag skal stiftsadministrationen have kage. (Foto: Sarah Auken)