Menighedsrådenes arbejde er uundværligt
"Menighedsrådene løfter mange opgaver lokalt, og vores folkekirke ville ikke være den samme uden dem," mener Sophie Juel, provst i Frederiksværk. Her deler hun sine tanker om menighedsrådenes betydning og hvad det giver den enkelte at være en del af dette fællesskab.
Af Line Jakobsen
Menighedsrådene fungerer som folkekirkens lokale ledelse og træffer stort set alle beslutninger i de danske kirker. Provst i Frederiksværk Sophie Juel understreger, hvor vigtige menighedsrådene er for Den danske Folkekirke.
”Jeg synes det er meget smukt, at der sidder nogle mennesker rundt omkring i menighedsrådene, som gerne vil gøre et stykke arbejde for deres sogn, fordi de synes, det er vigtigt. De løfter mange opgaver lokalt, og vores folkekirke ville ikke være den samme uden dem. Hvis kirkebygningen og kirkegården for eksempel blev administreret fra et centralt kontor, ville forståelsen af, hvad der er vigtigt på de enkelte steder, forsvinde," forklarer hun.
De lokale menighedsråd råder nemlig selv over de penge, som bliver tildelt deres kirke, og de kan for eksempel beslutte at omlægge en del af kirkegården til en klimahave eller et hjemsted for hjemløse.
Engagement driver arbejdet
For Sophie Juel er det vigtigt at besøge menighedsrådene, og hun bliver altid meget imponeret over deres store arbejdsindsats. For menighedsrådene vedligeholder ikke kun kirkebygninger og kirkegårde, men skaber også flere kulturelle arrangementer og samarbejder for eksempel med lokale kunstnere.
”Hver gang jeg kommer ud til menighedsrådene, bliver jeg imponeret over, hvor meget arbejde de laver og hvor engagerede de er. De er også meget begejstrede for deres kirke, medarbejderne, og deres kirkegårde," fortæller hun.
Samarbejde er nøglen
Mange stiller ikke op til menighedsrådsvalget, da de er i tvivl om, hvilke kompetencer det kræver. Sophie understreger, at det vigtigste er evnen til at samarbejde på trods af forskelligheder.
"Jeg tror, den allervigtigste egenskab for at sidde i et menighedsråd er at kunne have sit engagement og sine holdninger, men samtidig at kunne give hinanden plads. Det med at kunne sige, det var ikke min idé som blev løftet denne gang, men den skal jeg arbejde med på. Så er det i virkeligheden evnen til at kunne se det store billede, så vores menneskelige relationer kan blive ved med at være intakte, selvom vi nogle gange er uenige," forklarer hun.
"Når samarbejdet i menighedsrådene fungerer godt, bliver arbejdet ofte meget givende," tilføjer Sophie. "Lykkes man med noget i kirken, som er gjort i fællesskab, giver det noget helt særligt, som er meget svært at definere. Den der følelse af, at der pludselig er et eller andet, som giver mening. Og vide, at vi lykkedes kun med det her projekt, fordi alle gjorde deres del."
Støtte og fællesskab
Sophie har en vision for de nye menighedsrådsmedlemmer:
"Jeg har en drøm om, at når vi når til næste valg, så har vi nogle menighedsrådsmedlemmer, som har oplevet, at de fik lov til at engagere sig i noget, som var meningsfuldt. Noget, der var større end dem selv. Og de har oplevelsen af, at de har fået lov til at gøre en forskel," fortæller hun.
For at sikre, at både nye og gamle menighedsrådsmedlemmer bliver taget godt imod, planlægger Sophie et fælles arrangement den 4. januar 2025 i Frederiksværk Provsti.
"Vi inviterer alle vores menighedsråd, så de kan få en introduktion til, hvad det er for en organisation, de er blevet en del af, og hvor de kan møde hinanden på tværs af menighedsrådene. De bliver inddelt i faggrupper, så alle dem der for eksempel er blevet kasserer bliver sat sammen," forklarer hun.
Formålet er at skabe et netværk mellem menighedsrådene, så de bliver en del af et større fællesskab, hvor de kan hjælpe hinanden, også når det er svært.
Læs også tanker fra provst i Gentofte Provsti Yvonne Alstrup: ”Menighedsrådsmedlemmer er folkekirkens VIP’er”
MENIGHEDSRÅDSVALGET 2024
Vil du vide mere om valget og læse biskoppens hilsen, kan du finde det her: