Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Måske skal vi tale om ”Hvad ville Jesus have sagt”?

Der har været fernisering på fotoudstillingen PRÆST><KVINDE i Helsingør Domkirke og provst Sophie Juel for Frederiksværk Provsti, som er en af de 19 præster der er fotograferet, holdt tale. Læs den her: 

Portrætterne står i Helsingør Domkirke frem til den 13. august. Foto: Sille Arendt

PRÆST><KVINDE

Så kan man som matematisk student, for snart længe siden, stå og filosofere lidt over hvordan det nu er med de der ”større end” og ”mindre end” tegn… Eller man kan få lyst til at lave en lille tilføjelse: PRÆST><KVINDE… >< MENNESKE

Hvis jeg skal sige et par ord om det at medvirke eller blive fotograferet til denne udstilling, så handler det om dette: At præster også er mennesker og at kvinder altså også er mennesker – en slags i hvert fald. Noget vi i dag særligt husker på, at ikke altid har været en selvfølgelig for alle, og for nogle forsat ikke er det!

Nogen synes måske, at der bliver talt alt for meget om ”kvinder” og køn i disse år, og hvorfor skal vi nu igen tale om det i folkekirken, vi har så tydeligvis ligestilling for kvinder og mere til i adgangen præsteembedet… eller er der lige noget med noget lovgivning der?

Man kan da godt UNDRE sig lidt over at man i Danmark anno 2023 kan have lovgivning, der specifikt tillader, at kvinder vælges fra inden for et bestemt fag… Mon man ville tillade tilsvarende for rettet imod mænd indenfor et fagområde?...

Er i dag en fejring? Jeg vil heller kalde det en ”markering” hvori der ligger en erindring og en erfaring: At vi ser på vores fortid for at lære af den.

Netop her mener jeg, at udstillingen i dag har sin helt særlige berettigelse. Der er i dag ikke gæster der skal fortælle om hvordan, eller hvorfor vejen gik til kvinders ordination. Ej heller skal vi høre om hvad alle de kvinder, der så er blevet ordineret igennem årene, har betydet eller forandret for folkekirken. Det har der været og er andre gode arrangementer om og med.

Nej, her er fotos af 19 præster - som tilfældigvis også er kvinder. Det er sådan set det.

Det er ikke en fejring af disse 19 kvinder, men deres fotos og deres historier, er et udgangspunkt for en samtale, måske endda en god diskussion?

Det er, forhåbentligt, en refleksion der kan gå mange veje. Man kan f.eks. tænke over

At for 75 år siden havde dette været en udstilling med fotos af mænd, det kunne man tage for givet.

Hvad tager vi for givet i dag?

Om de mon har noget mere til fælles, ud over at være præster og kvinder?

Bør de overhovedet være her, i domkirken og i det hele taget? Selvfølgeligt for nogle. Stadig en provokation for andre.

Måske skal vi tale om feminisme? Har ligestilling i præstestanden forandret vores syn på det feminine og dets værdi – hos både mænd og kvinder – eller ej?

Måske skal vi tale om ”Hvad ville Jesus have sagt”?

Eller skal vi tale om at forandring ikke nødvendigvis ikke sker af sig selv, og hvilken hånd vi, som kirke, ønsker i de forandringer?

Jeg håber, at denne udstilling vil give os anledning og inspiration til at tale om og diskutere alt dette og meget mere i de kommende måneder.

FOTOUDSTILLINGEN PRÆST><KVINDE

 

Portrætudstillingen PRÆST><KVINDE er blevet skabt af fotograf Sille Arendt, i anledning af at det i år er 75 år siden at de første kvinder blev præster. Det er portrætter af 19 præster og deres tanker om det at være præst og menneske. 


Den kan ses i Helsingør Domkirken frem til den 13. august, hvorefter den tager på turné rundt i stiftets kirker. 

 

Læs omtale af udstillingen her: Fejring af 75-året for de første kvinders ordination

 

Biskoppens hilsen i anledning af markeringen, læs den her: 75-årsjubilæum for det hele embede 

 

Bettina Niemann Krarup er en af de fotograferede præster til udstilligen, læs hendes tekst her: Mørket er min fortrolige