Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Landemode 2021: ”Det er ånden, der gør forskellen”

Peter Birchs første landemøde handlede om skrøbelighed, ånd - og samskabelse.

(Foto: Sille Arendt)

Af Malene Bjerre

Der var nok at fejre ved landemodet i år. Det er 60 år siden, Helsingør Stift blev udskilt fra Københavns Stift og fik sin egen biskop. I februar fik stiftet ny biskop, Peter Birch, der ved landemodegudstjenesten kunne kreere stiftets nye domprovst, Eva Tøjner Götke. Og så var det i sig selv værd at fejre overhovedet at kunne holde landemode oven på sidste års coronaaflysning.

Vejret var ikke med landemodet, og processionen ind ad Brudedøren var aflyst, for at de sorte præstekjoler ikke skulle blive våde. Men det var ikke nok til at lægge en dæmper på festen.

Provst Finn Edvardsen holdt prædikenen. ”Indimellem kan vi godt glemme hvor skrøbeligt det hele er,” sagde han blandt andet. ”Vi sidder her bag tykke mure, er mange sammen, omgivet af stor musik. Men det skal også gøre ondt. For det er lidelsen og smerten, der skaber sprækkerne ind til den ild, der brænder i hjertet på os alle sammen. ”Det, der gør os til mennesker, er, at vi ikke render rundt med hjerter af sten. Det er selve vores menneskelighed, der her er på spil, så vi skal ikke poste vand på branden,” sagde han.

Overskriften for Peter Birchs tale til Eva Tøjner Götke var ånd. ”Jeg synes, der er noget dybt fascinerende og opbyggeligt i at tænke på, at et hus, der står ubeboet, forfalder meget hurtigt. Mens et hus, der er beboet, måske nok slides, men ikke forfalder,” sagde han. ”Og hvordan kan det nu være? Jeg kan ikke se anden forklaring end ånden. Det er ånden, der gør forskellen. Et hus, der er beboet, er ramme om levet liv. Her viser ånden sig i den daglige omsorg, i lydene af latter og gråd, i duften af hjemmebagt brød, kaffen på kanden, et åbent vindue mod haven, blomsterne i vasen. Det levende liv er båret af ånd og bærer af ånd – der holder støvet, spindelvævet og forfaldet fra døren.”

Læs Peter Birchs tale 
til Eva Tøjner Götke

 

Samskabelse og grøn omstilling

Efter gudstjenesten var præster og menighedsrådsmedlemmer fra hele stiftet inviteret på frokost på Marienlyst. I beretningen talte Peter Birch om de udfordringer folkekirken står over for – den vigende tilslutning, tilknytningen til kirken der ikke længere kun er geografisk bestemt, og kommuner og civilsamfundets efterspørgsel efter kirkens bidrag til fælles løsninger. Og han pegede på nogle af de tiltag, han sammen med Stiftsrådet er i fuld gang med: ansættelse af Birgitte Stoklund Larsen som konsulent med særligt ansvar for samskabelse. En undersøgelse af dåbspraksis og dåbsteologi i stiftet, som følges op af en konference. En samtaleforum for samvirket mellem præster og menighedsråd i sognene. Og et fokus på folkekirkens grønne omstilling. ”Jeg vil gerne opfordre til, at I alle sammen lokalt overvejer, hvordan I også kan bidrage til den grønne omstilling,” sagde han.

Der blev budt velkommen til de nye i stiftet og sagt farvel de dem, der går eller er gået på pension. Først og fremmest selvfølgelig stiftets tidligere biskop Lise-Lotte Rebel. ”Jeg vil gerne benytte dette års landemode til at sige dig stor tak for din mangeårige og enestående indsats!” sagde Peter Birch, og deltagerne i landemodet klappede først varmt og længe og rejste sig bagefter op og klappede endnu længere.

Kirken en medspiller i samfundet

Over kaffen og lagkagen var der tre oplæg om kirken som medspiller i samfundet. Sognepræst Ulla Skorstengaard fortalte om markeringen af 70-året for oktober 1943, hvor omkring 7.200 ud af 7.700 jøder blev reddet til Sverige. Det blev et stort arrangement, der bl.a. bragte den israelske præsident til Gilleleje, og det krævede et omfattende samarbejdede mellem Gilleleje Kirke og en række andre aktører: kommunen, det jødiske samfund i Danmark, biblioteket, Folkeuniversitetet, en række museer m.fl.

Diakonikonsulent Thyge Enevoldsen fortalte om at være aktivt medspillende præst i det boligsociale arbejde i Hillerød i 30 år. “Når kirken er en del af stædig og vedholdende brobygning og forebyggende indsats i lokalområdet, så kommer der noget godt ud af det!  Der bliver bygget relationer og broer, som kan holde til tunge ting.” For som Hillerød Kommune har sagt: ”Når kirkerne er med i det forebyggende arbejde, så virker det. Og man behøver ikke tro på det – det kan dokumenteres.”

Og organist og korleder Anne-Kari Ferenczi fortalte om sit arbejde med projektet Alle Kan Synge, et sangsangarbejde mellem folkekirken og folkeskolen, hvor kirkelige korleder underviser børnene i skolen. Det der satte hende i gang, var oplevelsen af, at færre og færre syntes de kunne finde ud af at synge med, når der var arrangementer med børn og unge i kirken. ”Det bliver jo svært at føle sig som en del af et fællesskab, når man faktisk ikke kan deltage i det, så jeg begyndte at løbe folkeskolen på døren. Det tog cirka ti år at få lov at komme ind, men pludselig lykkedes det – for der er tydeligvis sket en udvikling: I dag er kirken blevet en interessant samarbejdspartner for skolen.”

Til sidst var det tid til at afsløre vinderen af årets initiativpris, en pris, der foruden æren og et diplom kommer med 10.000 kroner og gives til et initiativ, der har været med til at bygge menigheden op. I år gik prisen til Tværkulturel Kirke – læs et interview med projektkoordinator Ida Tafdrup-Johansen her.

Eva Tøjner Götke, foto: Sille Arendt