Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Krigen kalder fortsat på vores protest

Landet over vil der i weekenden være markeringer, åbne kirker og fredsgudstjenester, når det på lørdag den 24. februar er 2 års dagen for Ruslands invasion i Ukraine.

Ukrainsk sanger læser en bøn op på ukrainsk ved freds- og forbønsgudstjeneste på 1 års dagen for Ruslands invasion. En gudstjeneste skabt i fællesskab med Folkekirkens Nødhjælp. (foto: Sille Arendt)

af Sille Arendt

Krigen i Ukraine har bragt mange tusinde ukrainske fordrevne til Danmark de sidste par år. Mange af folkekirkens sogne kan konstatere, at en betydelig del af deres sognebørn har ukrainsk baggrund. Og en rapport fra folkekirken.dk i 2022 viser, at Ukraine-indsatsen er den største sociale og folkekirkelige indsats siden Anden Verdenskrig.

”Krigen i Ukraine er en skelsættende begivenhed, der har fået Europa til at rykke tættere sammen, og har skabt den største flygtningestrøm i Europa i nyere til,” skriver folkekirken.dk.

Krigen kalder på vores forbøn og vores protest

Når kirkerne i disse dage for anden gang markerer årsdagen for invasionen i Ukraine, er det et trodsigt håb om fred i en tid, hvor folk føler sig magtesløse. En krig, der berøver menneskers liv og værdighed, og tilskynder til uhyrligheder, som ingen vil tage ansvaret for.

”Ruslands ensidige aggression over for et fredeligt naboland hensætter os i en blanding af dyb ængstelse, vrede og protest. Den minder os om, at vi ikke kan tage fred og frihed for givet. Hverken vores egen eller andres. Vi må til stadighed kæmpe for et frit og åbent samfund. De levende lys er et stilfærdigt, men magtfuldt udtryk for, at vi tror på lysets magt og på, at fred og frihed skal sejre over mørke og blind magtanvendelse,” siger Peter Birch, som deltager ved den økumeniske fredsgudstjeneste i Holmens Kirke fredag den 23. februar kl. 12.00. 

Ved gudstjenesten deltager blandt andet præster fra Den selvstændige ortodokse kirke i Ukraine og Den græsk-katolske menighed i Danmark. Gudstjenesten er arrangeret af Holmens Kirke, Københavns Stift, Folkekirkens Mellemkirkelige Råd, Bevar Ukraine og Danske Kirkers Råd.

Tværkulturel Kirke i Gladsaxe og Herlev inviterer til Fredsgudstjeneste i Søborg Kirke den 23. februar kl. 17.00.

Gudstjenesten vil foregår på dansk og ukrainsk med musikere og sangere fra Ukraine, og der vil blive bedt for fred i verdens krigsramte områder og vores solidaritet med krigens ofre.

Læs mere om Fredsgudstjenesten i Søborg Kirke i Herlev her

Også Folkekirkens Mellemkirkelige Råd inviterer til gudstjeneste og debat i Ribe. 

Læs mere her

Se billedserie fra Freds- og forbønsgudstjeneste den 24. februar 2023 i Helsingør Domkirke på 1 års dagen for Ruslands invasion af Ukraine.