Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Til brainstorming med eksperterne

Faggrænserne opløses, og ideerne flyver gennem luften, når fagkonsulenterne tager på konsulentrunde med stiftet for at hjælpe sognenes projekter godt på vej.

Stiftsadministrationen, konsulenter, provst og orgeludvalg mødes for at få styr på, hvordan det nye orgel i Lyngby Kirke skal se ud. (Foto: Malene Bjerre)

Af Malene Bjerre

Der er mange hensyn at tage, når der skal bygges et nyt orgel i en gammel middelalderkirke.

Klangen skal være så god som muligt. Orglet skal passe ind i arkitekturen, og den kulturhistoriske arv i kirken skal bevares. Og endelig må der heller ikke ryge nogen siddepladser.

Lyngby Kirke har arbejdet på at få udskiftet sit orgel siden 2005, og vi er ikke helt landet endnu. For menighedsrådet har fået afslag på deres projekt, og derfor kommer det nye tiltag med konsulentrunder fra Helsingør Stift på et godt tidspunkt.

Stiftskontorchef Annette Nordenbæk og jurist Stefanie Laursen fra stiftsadministrationen er på tur rundt til fire kirker i stiftet med Den kongelige bygningsinspektør og Nationalmuseet og forskellige fagkonsulenter, afhængigt af opgaven. De startede dagen i Vinderød Kirke, som også skal have udskiftet et orgel. I Oppe Sundby har de flere projekter, bl.a. et nyt varmeanlæg og restaurering af altertavlen. I Skovshoved er det en tilbygning til kirken, der er på tapetet – og Lyngby Kirke er sidste stop på vejen.

Her skal fagkonsulenterne og stiftets repræsentanter mødes mødes med et udvalg fra Lyngby Kirke og provsten for at diskutere det afviste projekt og især, hvad der skal til for at få et nyt projekt godkendt.

På tværs af fagområder

I udgangspunktet varetager konsulenterne hver deres ansvarsområde i projektet. Nationalmuseets konsulent er ikke mindst optaget af de gamle kalkmalerier, og hun ser gerne, at det nye orgel giver fuldt udsyn til dem. Den Kongelige Bygningsinspektør er glad for kirkens ret nye alterparti og vil gerne have, at orglet bliver så nedtonet som muligt for ikke at løbe med opmærksomheden. Og Kirkeministeriets orgelkonsulent understreger, at god plads vil give orglet den bedste klang. Men hurtigt opløses faggrænserne. Sammen undersøger de tre fagfolk mulighederne i kirken sammen med folkene fra kirken. Kunne man placere orglet i sidekapellet? Eller oppe ved koret? Eller beholde pulpituret og lave siddepladser der?

”Måske skulle man rykke de bageste bænke op mod alteret og stille orglet der i stedet?” foreslår en. ”Ja, så kunne man evt. lægge blæser og bælg ned i gulvet,” supplerer orgelkonsulenten. ”Og husk først at undersøge i arkiverne, om der kan ligge folk begravet,” siger den udsendte kirkekonsulent fra Nationalmuseet. ”Og I skal også vide, at I ikke må kassere bænkene, hvis I flytter dem – de skal placeres et andet sted i kirken.”

Ideer, forslag og gode råd flyver gennem luften, og efter tre effektive kvarter er tiden gået. ”Ved I, hvordan I kommer videre nu?” spørger en af konsulenterne, og så bliver der også lagt en strategi for det.

Blevet klogere

Cecilia Lotko Pontoppidan, der er præst i Lyngby Kirke og med i orgeludvalget, er meget tilfreds med udbyttet af mødet. ”Vi er helt klart blevet klogere. Og det var dejligt at mærke den velvilje og konstruktivitet, de mødte os med. Vi skulle jo have haft dette møde for længe siden, men det er under alle omstændigheder en stor hjælp at have det nu,” siger hun.

Også stiftskontorchef Annette Nordenbæk er meget tilfreds med stiftets nye tilbud. ”Det er meget effektivt at samle fagfolkene, så de på stedet kan forholde sig til hinandens input og bygge videre på det. Jeg håber sognene vil benytte sig af muligheden for at få kvalificeret input til deres projekter meget tidligt i processen. Det vil kunne spare dem for både tid og penge og for frustrationerne ved en langstrakt sag.”

Næste konsulentrunde bliver den 10. september 2019. Stiftet skal have forslag til de projekter, som sognene gerne vil have hjælp til, senest den 20. august 2019.