Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Kirken på afstand

Hvordan kan kirken hjælpe menigheden igennem en tid med bekymring og isolation, når man ikke længere kan mødes? Få gode tips her.

Brug nyhedsbreve og sociale medier til at være i kontakt med menigheden, mens gudstjenesterne og mange andre aktiviteter i kirkerne er lukket ned på grund af Corona-pandemien. (Foto: Henrik Dons-Christensen)

Af Sarah Thorngreen Auken

Gudstjenesterne er aflyst, de kirkelige handlinger holdes på et minimum, og babysalmesangen og mandeklubben er sat på pause.

Og hvordan bærer man sig så ad med at være kirke? Læs sognepræst og mediekonsulent Sarah Aukens forslag her:

Prøv med livestreaming

Livestream en gudstjeneste eller andagt fra kirken på Facebook. Det er muligt at gøre selv, bare med telefon eller iPad. Lev med at kvaliteten af streamingen måske ikke ligner et professionelt set-up. Det er nærværet, der er brug for, ikke digitale kompetencer.

Send nyhedsbrev ud hver dag

Mange især ældre vil blive meget alene. Send en lille hilsen ud til dem hver dag, fx med et bibelord. Du kan også kommentere nogle af de seneste nyheder, vi alle sammen – men hver for sig – har siddet og set.

Lav en lille video med nogle ord til dagen

Du kan skrive din hilsen – eller du kan lave en lille video, så modtagerne også kan se dig. Det er let at gøre med din smartphone eller computerens kamera.

Inspirer folk til at lave en hjemmeandagt

De kan tænde et lys, læse et stykke fra bibelen (fx dagens tekst fra Bibelselskabets Bibellæseplan), læse dagens bøn op (som står bagest i salmebogen), bede fadervor eller høre en salme på Youtube (se fx her).

Send besked om aflysninger

Sørg for, at ingen overser en aflysning og møder op alligevel. Brug kontakterne i nyhedsbrevet til at informere alle berørte til alle kirkelige arrangementer. 

Annoncer telefontider til sjælesorgssamtaler

Gør opmærksom på, at du stadig står til rådighed i telefonen, og skriv på Facebook og kirkens hjemmeside, hvornår folk kan få fat i dig. Måske kan du sætte et par timer af til samtaler hver dag?

Brug Facebook som kommunikationsforum

Facebook er ikke en opslagstavle. Prøv at involvere Facebookdeltagenre i en samtale, så det ikke bare bliver kirken, der giver beskeder. Spørg: Hvad bekymrer dig i denne tid? Hvad har du brug for at få at vide lige nu?

Henvis til Sjælesorg.nu

Gør opmærksom på, at det er muligt at chatte med en præst på Sjælesorg på Nettet

Lav Messengertråd med konfirmanderne

Konfirmander bruger ikke Facebook, men mange af dem kommunikerer via Messenger. Lav en tråd med dem, hvor I kan fortsætte jeres forberedelse. Selvom undervisningen er aflyst, så kan det være at det i endnu højere grad er brug for sjælesorg. Der er en del inspiration at hente på konfirmandcenterets hjemmeside.

Lav videomøder på Messenger

Du kan også tale med folk fra menigheden på Messenger (som de fleste vil have adgang til, hvis de har en Facebookkonto). Hvis I er mere end to personer, skal du først lave en gruppe med deltagerne og så trykke på videoikonet i højre hjørne.