Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

I Islev Kirke bruger de papirsblomster til gavn for miljø og pengepung

I Islev Kirke mødes en lille gruppe jævnligt for at sysle med blomster. Ikke den traditionelle slags, men blomster af crepepapir. Det kan mærkes på kistebunden og i fællesskabet. Og så giver det rigtig god mening i den grønne omstilling. 

"Vi har et betragteligt blomsterforbrug," siger kirketjener i Islev Kirke Søren Roed og konstaterer, at det kan være et godt sted at spare. Særligt hvis man har gode alternativer. Foto: Søren Roed.

Af Benjamin Birk Christophersen

Nye blomster hver uge. Sådan har det været i mange år i Islev Kirke. Det giver liv og lys i til højmesser, begravelser, samtaler på præstens kontor og til kirkekaffen.

Men nu arbejdes der i Islev Kirke på at sænke forbruget af friske blomster. 

"Vi har blandt andet 62 små blomstervaser, og dertil kommer øvrige blomster i kirkerummet og på kontorer og til begravelser," fortæller kirketjener Søren Roed. Han anslår, at nye blomster hver uge koster i omegnen af 35.-40.000 kroner om året.

Derfor har han sammen med frivillige fra blandt andet menighedsrådet valgt at undersøge alternativer til de friske blomster. Og her er flere muligheder kommet i spil.

"Det første vi gjorde, var at begynde med tørrede blomster," siger Søren Roed og fortæller at vilde blomster fra grøftekanter også har været i spil.

Men det er blomster af crepepapir, der satses på i det lille blomsterudvalg bestående af Søren Roed og nogle menighedsrådsmedlemmer. De mødes jævnligt for at producere blomster til kirkens mange aktiviteter. 

"Forhen blev mange ting lavet af menigheden selv, og derfor er det også en super god idé at tage håndarbejdet lidt tilbage igen," siger menighedsrådsmedlem Kirsten Olsen, da stiftets kommunikationskonsulent var telefonisk med til et af blomstermøderne.

For Kirsten Olsen og hendes menighedsrådsfælle Ester Benda betyder det noget at kunne gøre en konkret forskel for kirken. Og så kræver det ikke noget særligt talent, påstår de. 

"Hvis du lidt er kreativ, så skal man bare øve sig et par gange og så kan alle finde ud af det," siger Annette Johnsen, der foruden at være med på holdet også er blomsterdekoratør.

Kræver tid at ændre kulturen

Det har ikke været helt uden snak i krogene, at Islev Kirke har valgt at bruge alternative blomster i kirken. 

"Der har været et par debatter i menighedsrådet, fordi man i 50 år har haft friske blomster," fortæller Ester Benda og fortsætter: "Men når menigheden har vænnet sig til, at det faktisk kan være ganske pænt, så begynder de at spørge til blomsterne."

Det lille blomsterhold har store ambitioner og er derfor gået i gang med at lave et lager af blomster til forskellige årstider og begivenheder. Og så har Ester Benda også et godt råd til andre menigheder, der gerne vil i gang med en nytænkning af kirkernes dekoration:

"Fællesskabet er en vigtig del af det her. Det er vigtigt, at vi har det hyggeligt og at der er kaffe og kage."

Vil du lære at lave papirsblomster? Så tag på kursus i stiftet!

 

Crepepapirblomster kræver ikke store kreative evner for at blive flotte. På kurset har vi skabeloner til forskellige blomster og alle materialer. Du lærer de grundlæggende teknikker og kan lave roser, valmuer, påskeliljer, fantasiblomster m.m. 

 

Crepepapirsblomster kan selvfølgelig bruges som dekoration i kirken, men der er også mange andre muligheder. Blomsterne kan laves med konfirmander, der fx kan lave deres lille blomstermark, der husker os på det smukke i det brogede fællesskab. Hvilken blomst er du? Eller det kan bruges til et eftermiddagsarrangement i sognegården.

 

TID: 21. februar 09:30 - 12:30

Underviser: Christien Gjerris

Sted: Hellerup Kirkes sognegård, Margrethevej 7B, 2900 Hellerup

Tilmelding: Christine Gjerris: chg@km.dk