Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Inspiration: Jul med coronarestriktioner

Kan vi fejre jul i kirken og samtidig passe på hinanden? Få gode ideer til smittesikre aktiviteter.

Julen er en skøn højtid - vi kan fejre den og passe på hinanden samtidig. (Foto: Henrik Dons Christensen)

Opdateret 23.11.

Hvordan kan kirkerne imødekomme den store interesse i forbindelse med julen og samtidig holde sig inden for coronarestriktionerne? Her er en række forslag til andre måder at fejre højtiden på.

Kreative hilsner

  • Juleaften-goodiebag/Christmas-in-a-box: Uddel en pose fra kirken med trykte sange (brug evt. dem, der er annonceret til DR’s transmission af julegudstjeneste), stearinlys, indpakkede karameller eller andre julegodter i papir og link til prædiken – en fornemmelse af det fællesskab, der er inde i kirken, som man kan tage med hjem i stedet for at være fysisk til stede.
  • Konfirmander er med til at skrive julekort til beboere på sognets plejehjem eller hospitaler, som præsten tager med på julebesøg. De kan også gå rundt i flok sammen med præsten og aflevere julehilsnerne til plejehjemmene på aftalte tidspunkter og synge en julesalme, mens de står udenfor. Det bør være generiske hilsner, så der ikke bliver udleveret lister med navne til konfirmanderne.
  • Rundringning: Præster kan op til juledagene ringe til de mennesker, der tilhører de udsatte grupper, som er usikre på at møde op i kirken under højtiderne. De kan fx gøre opmærksom på, hvordan og hvornår man kan se streaming af julegudstjeneste eller DR’s transmission. Kirken kan også opfordre frivillige til, at de ringer til dem blandt deres bekendte, som tilhører udsatte grupper – ”Næstekald”.

Digitalt

  • Streaming af julegudstjenester live på Facebook. Byg videre på de gode erfaringer fra forårets coronastreaming, og send en særlig hilsen fra prædikestolen til dem, der ser med hjemmefra.
  • ”Næsten som at være der selv”: Send livestreamingen fra kirkerummet på skærme i kirkens andre lokaler, hvor der sættes stole op, så flere kan være med.
  • Videotilpasset julehilsen med præst, prædiken og sang – på hjemmesider og Facebook, hvor præsten taler direkte til dem, der ser med på skærmen. Del også gerne videoprædikenen i lokale bydelsgrupper på Facebook.
  • Lav kampagne rettet til lokale beboere i sognet, som gør opmærksom på kirkens egne digitale tilbud og DR’s transmissioner af gudstjenester. Bringes på hjemmeside, Facebook, annoncer i ugeavisen.
  • Optag juleprædiken, og læg den op som podcast – hvor præsten sender en særlig hilsen til dig, der lytter, mens du pynter juletræ, fylder anden eller pakker julegaver ind. Gerne med en salme eller to fra kirkens kor eller kirkesanger(-e).
  • Optag en julekalenderpodcast i 24 afsnit, som indeholder en lille smule kirkejul hver dag op til jul med historie, julesalme, traditioner og lidt kristendom.
  • Digital julekalender med flotte fotos fra kirken, der kulminerer med en digital sammenklippet julehilsen, som sendes ud til modtagerne af kirkens nyhedsbrev og lægges på hjemmeside, Facebook, Instagram.

Julegudstjenesten i nye varianter

(husk de til enhver tid gældende forsamlingsforbud og afstandskrav)

  • Den almindelige julegudstjeneste afholdes flere gange for et mindre antal deltagere den 24.12. Der er én indgang og én udgang, så der er minimal risiko for kontakt mellem de forskellige tjenester. Der skal indregnes tid imellem, så der kan gøres rent.
  • Hold også julegudstjenester den 23.12.
  • Opret bookingsystem til pladserne i kirken. Så kan gæsterne være sikre på pladser, og man behøver ikke afvise nogen i døren. Der findes flere værktøjer til dette, fx ”Plads i kirken”. Bruger kirken churchdesks hjemmeside, findes der i systemet også en bookingmulighed.
  • Skoler og daginstitutioner, som på grund af smitterisikoen ikke kan deltage i de sædvanlige julegudstjenester i kirken, får i stedet besøg af præsten på for eksempel børnehavens legeplads, hvor rammerne er til det.
  • Udendørs krybbespil foran kirkerne, som institutioner kan gå hen til, og hvor der er gåture med skolebørnene, hvor de møder nogle af personerne fra juleevangeliet.
  • Udendørs (korte) gudstjenester foran plejehjem til beboerne.
  • Udendørs, stående, korte juleseancer med en kort prædiken og et par sange, som afholdes foran kirken et par gange i juledagene.
  • Julegudstjenester på torvene ved byens/handelsforeningens juletræer. Den sidste store handelsdag før jul kan man lave korte juleandagter med fællessang og en kort juleprædiken.
  • Julegudstjenester udenfor på kirkens udearealer eller parkeringsplads med juletræ, opstillede stole i afstand og højtalere, så præsten tydeligt kan høres. Lej eventuelt udendørs varmelamper, og skriv opfordring på hjemmeside og Facebook om, at folk kan tage egen siddepude og tæpper med.
  • Drive-in-julegudstjenester. Hold en stor julegudstjeneste uden for byen eller på stor parkeringsplads. Det er en fordel at kunne sidde indenfor i bilen i december måned. Søg godkendelse hos politiet inden.
  • I de større byer: Gadepræster på gaden op til juledagene, der bl.a. kan uddele foldere med information om, hvor man kan se livestreaming af julegudstjenester.

Gudstjeneste og arrangementer udendørs

Ved udendørsarrangementer gælder forsamlingsforbuddet. Det vil sige, at der max må være 10 personer samlet, når de står op - og med spredning, så afstandskravet på en meter også overholdes. Hvis man i det væsentlige sidder ned, må der være 500 personer samlet – med afstand. Hvis der bliver sunget, skal der være to meters afstand. Vær opmærksom på, at der gælder andre retningslinjer for begravelser/bisættelser.

Sådan er forsamlingsforbuddet pt. Men det kan hele tiden ændre sig, så husk at justere efter det gældende forsamlingsforbud.

Det er også vigtigt at gennemtænke, hvordan det kan foregå, hvis man vælger et udendørs arrangement. Kan præstens prædiken høres af alle? Hvordan skal deltagerne stå eller sidde? Hvordan kan salmerne synges i fællesskab, og hvordan forhindrer man, at folk rykker sammen? Hvad skal der ske, hvis vejret bliver dårligt. Vær især opmærksom på, at folk skal kunne komme forbi hinanden med god afstand ved indgangen til arrangementet.

Mundbind og hygiejne

Brugen af mundbind ændrer ikke ved disse krav. Det kan være en god idé at bruge mundbind, hvis man fx tilhører risikogrupperne. Men det giver ikke mulighed for, at der kan fx være flere personer samlet, eller at man kan være tættere sammen, end at afstandskravet bliver overholdt. Brugen af mundbind ændrer heller ikke på afstandskravet ved sang.

Er der kaffe, småkager og andet spiseligt involveret i nogle af aktiviteterne, skal håndtering af dette ske med hensyntagen til risikoen for smitte. Overvej fx engangshandsker eller sprit, når der skal serveres eller pakkes hilsner. Køb småkager, karameller og lignende, der er pakket ind stykvis. 

Husk det gode samarbejde

Gudstjenester og arrangementer skal ske under overholdelse af sundhedsmyndighedernes krav og anbefalinger, og det er et lokalt ansvar at sikre dette. Det kræver godt samarbejde og dialog mellem menighedsråd, præster og medarbejdere – og inddragelse af medarbejdere i planlægningen af ekstra og anderledes aktiviteter.

HVIS TVIVL

Tag kontakt til provst eller stiftsadministration ved tvivlsspørgsmål.

Hold øje med og søg relevante svar i Kirkeministeriets retningslinjer

Find også uddybende svar på myndighedernes samlede hjemmeside.
 

Teksten er udarbejdet af Presse og Kommunikation i Københavns Stift på baggrund af input fra landets stifter.