Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Initiativprisen 2020 går til Legestuen på Stien i Farum

Kærlig opmærksomhed. Det er pointen i den legestue, som Farum Kirke har taget initiativ til og udviklet sammen med kommunen. Forleden modtog kirken Stiftsrådets anerkendelse for projektet

Doris Pihl Linkenkær sammen med Søren Ødum og Lise-Lotte Rebel

Det var en glad Doris Pihl Linkenkær fra Farum Kirke, der fik overrakt stiftets Initiativpris af stiftrådsformand Søren Ødum og biskop Lise-Lotte Rebel.

Af Malene Bjerre

”Der var mange relevante projekter, der var indstillet til Initiativprisen 2020, men vi var enige om, at den skulle gå til Farum Sogn for jeres legestue. For det tætte samarbejde, I har haft med kommunen, er virkelig noget, andre sogne kan lade sig inspirere af.”

Sådan lød begrundelsen for, at det netop blev Farum Sogn, der i år skulle modtage Stiftsrådets initiativpris. Onsdag aften mødte biskop Lise-Lotte Rebel og formand for Stiftsrådet Søren Ødum op i Farum for at overrække hæderen.

Og det var en glad og overrasket Doris Pihl Linkenkær, der tog imod rosen og prisen på 10.000. Hun er kirke- og kulturmedarbejder i Farum Kirke, og det er hende, der har fået ideen til legestuen.

”Det er faktisk en lille hemmelighed, men i alle de ni år, jeg har arbejdet her i kirken, har jeg gerne villet lave noget i Farum Midtpunkt. Jeg synes, det er vigtigt, at vi kommer ud af kirken og møder de mennesker, der ikke af sig selv finder vej til os,” siger Doris Pihl Linkenkær. ”Det er lettere for både kirkefremmede og folk med anden religiøs baggrund at møde op i et kulturhus end i kirkens lokaler. Og det fjerner yderligere barrierer, at vi har samarbejdet så tæt med kommunen. Initiativet kom faktisk fra dem, men vi var hurtige til at gribe det, og nu har legestuen jævnligt besøg af både sundhedsplejersker og ernæringsvejledere.”

Brugerne har også været inddraget lige fra begyndelsen. Som kirke- og kulturmedarbejder står Doris Pihl Linkenkær også for babyrytmik og salmesang, og sammen med en gruppe forældre herfra lavede hun en lille arbejdsgruppe. ”Vi mødtes med børn og det hele, og mens børnene legede på gulvet, lavede vi voksne en projektbeskrivelse. Sommetider tror man jo, man ved, hvad folk gerne vil have, men glemmer at spørge dem.”

Dejligt med anerkendelsen

Og det viste sig, at folk i Farum rigtig gerne ville have kirkens tilbud om en ugentlig legestue. Legestuen på Stien slog første gang dørene op i april 2019, og i begyndelsen var de 15-20 børn og voksne. Frem til coronanedlukningen i marts steg tallet til op mod 60 mennesker hver gang. I dag er legestuen åbnet igen, men med maks. ti voksne deltagere.

”Det er tydeligt, at der er behov for sådan et omsorgsfuldt fællesskab, hvor der er plads til mange forskellige mennesker, der interesserer sig for hinanden, og hvor der er brug for folk. Nogle skal indrette legehjørne, noget skal lave kaffe og skære æbler,” fortæller Doris Pihl Linkenkær. ”Og så bliver de jo opmærksomme på, hvad kirken mere har at byde på. Nogle begynder også at komme til babyrytmik og salmesang, og nogle ser vi også i kirken. Men det vigtigste er at vise, at kirken er et sted for kærlig opmærksomhed.”

Doris Pihl Linkenkær glæder sig til at diskutere med menighedsrådet, hvad de 10.000 kroner skal bruges til. Selv har hun mange ideer, siger hun. ”Måske kunne vi bruge dem på at styrke kompetencerne hos de frivillige. Eller måske skulle vi lave sommerferieaktiviteter for nogle af de børn, som ikke så tit kommer på ferie. Det er i hvert fald dejligt både med anerkendelsen og at kunne lave endnu flere gode ting for folk i byen.”