Nyheder
Nyheder

Himmelske Dage og Kirke.dk udskriver salmekonkurrence

Skal vi synge din salme til åbningsgudstjenesten på Himmelske Dage 2022? Lokalkomitéen og Kirke.dk udskriver en salmekonkurrence, hvor sangbarhed og bred kirkelig appel er nøgleordene

Mennesker som synger i regnvejr ved Himmelske Dage


Af Sidsel Drengsgaard
Foto: Henrik Vinther Krogh

Forestil dig Roskilde Bypark. Midt mellem gamle træer og med udsigt til fjorden har nogle tusinde mennesker slået sig ned på tæpper og klapstole og er klar til, at Himmelske Dage 2022 indledes med en festlig friluftsgudstjeneste.

Er det din salme, vi skal synge sammen til åbningsgudstjenesten?

Lokalkomiteen, der står i spidsen for gennemførelsen af den fælleskirkelige festival, udskriver i samarbejde med Kristeligt Dagblads fagmedie Kirke.dk, en salmekonkurrence.

Målet er at finde den nye salme, der skal markere åbningen af Himmelske Dage 2022 i Roskilde. Samtidig ønsker man at samle et udvalg af nye salmer, der kan bruges i løbet af festivalen til morgen- og aftenandagter.
 

Salmer om fremtidsfrygt og håb

Alle indkomne forslag vil blive bedømt af en jury.

”De vil lægge vægt på, at salmen er nem at synge og relativt let at lære. Himmelske Dage er en fælleskirkelig festival, derfor ønsker vi os en salme, der appellerer bredt i forhold til genre og kirkeligt tilhørsforhold,” fortæller formand for lokalkomitéen, sognepræst Elsebeth Garde Kjær.

Juryen vil også lægge vægt på, at salmen berører temaet for Himmelske Dage 2022, som er ’Grib fremtiden’.

”Vi kan møde fremtiden med håb, frygt, optimisme eller uvished, men fremtiden vedrører os alle. Vi vil med temaet ’Grib fremtiden’ gerne udfordre deltagerne til at møde fremtiden med håb, fordi vores kristne tro netop giver os håb for fremtiden, hvis vi griber den og aktivt præger den. Den tematik må salmen gerne berøre,” siger Elsebeth Garde Kjær.

Vindersalmen vil også blive sunget ved afslutningsgudstjenesten i Roskilde Domkirke samt til de daglige morgenandagter rundt om i kirker og telte.

”Får vi flere gode bud på salmer, vil de blive præsenteret og sunget i løbet af de himmelske dage til aften- og morgenandagter,” fortæller Elsebeth Garde Kjær.
 

Kirke.dk glæder sig over samarbejde

Redaktør på Kirke.dk Kåre Gade sidder i juryen og ser frem til samarbejdet om at finde en ny salme til Himmelske Dage 2022.

”Deltagerne på Himmelske Dage kommer fra vidt forskellige kirkesamfund med ligeså forskellige musiktraditioner. Det er en spændende og udfordrende opgave at skulle vælge en salme, der kan favne hele bredden.”

Udover et indgående kendskab til dansk kirkeliv fra sit arbejde som redaktør på Kirke.dk og tidligere som redaktør på Kristeligt Dagblad, har han arbejdet som musiker og komponist.
 

Juryen

 

 • Jørgen Carlsen, tidligere højskoleforstander og medredaktør af Højskolesangbogens 19. udgave
   
 • Marianne Søgaard, uddannet sanger fra Rytmisk Musikkonservatorium. Har fået flere sange og salmer optaget i Kirkesangbogen
   
 • Christian Hougaard-Jakobsen, forstander på Midtsjællands Efterskole
   
 • Ole Bjerglund Thomsen, sognepræst i Haslev og medredaktør på 100 salmer
   
 • Kåre Gade, redaktør på Kirke.dk, Kristeligt Dagblads fagmedie

Praktisk information


Deadline: 1. oktober 2021


Send salmerne til: 
Lokalkomitéen ved 
projektleder Miriam Munksgaard

Mail: Roskilde@himmelskedage.dk

 

Spørgsmål kan rettes til:
Formand for lokalkomitéen, 
sognepræst Elsebeth Garde Kjær

Mail: egk@km.dk

Tlf.: 46385664

Himmelske Dage

Danmarks største kirkefestival er en fælleskirkelig begivenhed, der finder sted hvert tredje år i Kristi himmelfartsferien. Her kan man opleve koncerter, talks, debatter, udstillinger, gudstjenester og vandreture mm. I 2022 er Roskilde Stift vært for festivalen, der er forankret i Danske Kirkers Råd. Læs mere her

Tema: Grib fremtiden!

Vi kan tænke på fremtiden med håbfrygt, optimisme eller uvishedmen fremtiden vedrører os alle. Verden bliver stadig mindre, og en ny verdensorden med global økonomi, global sundhed, men også med global ulighed, klimaforandringer og migration vinder frem.  Hvordan udvikler synet på mennesket sig? Hvad er værdighed i arbejdslivet? Midt i alt dette kan vi spørge, hvad med kristendommen? Hvilken rolle vil troen spille og kirken spille? Himmelske Dage vil med temaet ’Grib Fremtiden’ udfordre deltagere til at møde fremtiden med håb. Vores kristne tro giver fremtiden håb, hvis vi griber og aktivt præger den.