Nyheder
Nyheder

Glaskunst:
Det levende vand

Søndag den 22. september fejres den nye kirkeudsmykning i Søborgmagle, der giver ordet kirkeskib en ny mening.

Detalje med mange af de elementer, der går igen i kirkeudsmykningen: engel, stjerne, kors, skib, trekant. Og så hjertet. (Foto: Bent Bojer Harregaard)

Af Malene Bjerre

Kristendommen skyller ind i kirken. Den ankommer på et vikingeskib på en gylden bølge og sætter sig spor i form af engle, stjerner, hjerter, treenighedstrekanter og en fisk med bogstaverne JKGSF ridset ind i siden – Jesus Kristus, Guds Søn og Frelser. Og den lander oppe over prædikestolen i et blåt hav med et hjerte, et kors og et anker. Lige midt i troen, håbet og kærligheden.

Det er den østrigsk fødte kunster Adi Holzer, der har skabt de fire glastavler, der nu hænger som et kirkeskib i midtergangen i Søborgmagle Kirke. Det er også ham, der har malet altertavlen, der har hængt i kirken siden 2008. Det har været en stor oplevelse for ham at få lov at udsmykke det smukke kirkerum og gennemføre brugen af de stærke farver, fortæller han.

”Det passer til rummet, og kristendommen er jo et glædesbudskab,” siger Adi Holzer. ”Bølgen, der bevæger sig gennem billederne, er symbol på det omskiftelig menneskeliv, det levende vand, og englen er symbolet på den glæde, der følger med hele tiden.”

Glastavlerne forvandler sig med lyset og ser helt forskellige ud fra de to sider. Kirke- og kulturmedarbejder Bent Bojer Harregaard fortæller, at ikke mindste de børn, der kommer i kirken, kan lide at gå på opdagelse i billederne og finde træer, bjerge og Golgatakors, der dukker op efter lidt tid. De har ovenikøbet fundet et anker, kunstneren ikke selv havde opdaget.

Kirkeudsmykningen præsenteres ved en gudstjeneste søndag den 22. september. Efter gudstjenesten vil Adi Holzer fortælle om arbejdet med glastavlerne.

Hør Adi Holzer fortælle om en af tavlerne

Se glastavlerne

Korset og englen kommer sejlende til Danmark på et vikingeskib. (Foto: Bent Bojer Harregaard)

Englen og dens vinge i det kosmiske rum. Og som på alle Adi Holzers værker i kirken en lille trekant, der symboliserer treenigheden (Foto: Bent Bojer Harregaard)

Fisken var et billede på Kristus for de første kristne. (Foto: Bent Bojer Harregaard)

Fra den anden side træder motiver frem i helt andre farver. (Foto: Bent Bojer Harregaard)

Tro, håb og kærligheds-tavlen hænger over prædikestolen - det sted, hvorfra præsten forkynder glædesbudskabet, fremhæver Adi Holzer. (Foto: Bent Bojer Harregaard)