Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Gilleleje Kirke smykket i gult og blåt

Torsdag aften var der pyntet op med stearinlys, samt gule og blå blomster, svarende til det ukrainske flag, da der var fredsgudstjeneste i Gilleleje Kirke. Tjenesten bød på bøn, bibeltekster, musik, fællessang og lystænding.

To ukrainere fortæller om hvad der sker i deres hjemland

Flere herboende ukrainere havde taget imod invitationen til fredsgudstjeneste i Gilleleje Kirke, og de fortalte i gudstjenesten om hvad der sker for deres familier og venner i hjemlandet. (foto: Gabrielle Togsverd-Nilausen)

Af Sille Arendt

Mange af stiftets kirker har åbnet dørene for andagtssøgende og bøn om fred, og der bliver holdt freds- og forbønsgudstjenester i hele landet. Og Gilleleje Kirke var ingen undtagelse da de torsdag aften åbnede dørene til fredsgudstjeneste, og en mulighed for at være sammen i sorgen og ønsket om fred. Kirken havde inviteret lokale ukrainere, der mødte talstærkt op iklædt ukrainske flag og farver.  

Gudstjenesten blev smukt indledt med ”Kringsatt av fiender”, hvilket rørte mange mennesker. Byens spejdere bakkede også op om arrangementet, de havde aflyst deres torsdagsmøde for at kunne være med, og bar fanen ind i begyndelsen af gudstjenesten. To af de indbudte ukrainere spurgte to minutter før gudstjenestens start, om de måtte sige nogle ord, og de holdt en rørende tale om, hvad deres familie og venner gennemlever hjemme i Ukraine netop nu. 

Det var en følelsesladet aften, hvor man hele vejen igennem fornemmede et stærkt sammenhold mellem alle, som blandt andet kom til udtryk igennem fællessangen, hvor alle i kirken sang med. 

Ved døbefonten var der i dagens anledning opsat et lysfad, og ovenover svævede en krans pyntet med efeu og fredsduer, lavet af kirkens minikonfirmander. Alle knap 100 fremmødte var oppe og tænde lys for krigens ofre, mens kirkesangeren Tine Skat Matthiessen sang Pie Jesu af Gabriel Fauré. Kirkens organist, Arne Beck-Larsen, satte et flot og personligt aftryk på aftenen, hvor han foruden et stykke af Mendelssohn også spillede et stykke musik på orgelet, han selv havde komponeret. Der blev bedt et fælles Fadervor og velsignelsen blev lyst. 

De fremmødte blev opfordret til at støtte de store hjælpeorganisationers arbejde, og det var på mange måder en særdeles stemningsfuld aften, som bragte håb i en svær tid.

Torsdag den 3. marts var der freds- og forbønsgudstjeneste i Gilleleje Kirke. Gudstjenesten blev ledet af kirkens præster: Ole Buchardt Olesen og Gabrielle Togsverd-Nilausen.

Ukrainere, præster og spejdere i Gilleleje Kirke

(foto: Tine Skat Matthiessen)