Nyheder
Nyheder

FUV: Stor tillid til folkekirken

En undersøgelse viser, at danskerne har tillid til folkekirken; går mere i kirke, end vi måske tror, og bemærker kirken på nettet. Det er gode nyheder for os, siger Peter Birch.

Videokamera rettet mod alteret

33 procent af de adspurgte i undersøgelsen "Danskerne og folkekirken" har set opslag fra folkekirken på de digitale medier i 2020.

Af Malene Bjerre

Danskerne har høj tillid til folkekirken. Hele 68 procent svarer, at de har ”meget stor” eller ”ret stor” tillid til folkekirken i en undersøgelse af danskernes forhold til folkekirken, som Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter netop har udgivet.

I næste uge, den 11. februar 2021, kommer den årlige kirkestatistik, der viser, hvordan kirken går og har det, sådan rent talmæssigt. Hvor mange børn og voksne der blev døbt, konfirmeret og viet i kirken, og hvordan det ser ud med medlemsprocenten.

I år bliver kirkestatistikken så for første gang suppleret med en undersøgelse af danskerne forhold til kirken. Og resultatet af den kan vi kort sagt godt være tilfredse med, mener Helsingørs nye biskop, Peter Birch.

”Der er flere ting at glæde sig over. Det er dejligt, at en meget stor del af befolkningen har tillid til folkekirken og opfatter den som en væsentlig og positiv aktør i det lokale miljø. Og så hæfter jeg mig ved, at en tredjedel af befolkningen har deltaget i en gudstjeneste i løbet af det seneste år. Vi har faktisk en meget stor berøringsflade gennem gudstjenesterne, større end vi måske går og tror.”

”Og så er det værd at notere sig, at kirkens digitale tilstedeværelse faktisk bliver set af rigtig mange. Det er nyt, at vi er så meget til stede på digitale medier, som vi har været gennem coronakrisen, men det bliver faktisk set og er dermed med til at tegne et billede af en folkekirke, der placerer sig centralt i menneskers liv. Det er der al mulig grund til at glæde sig over – og der er grund til at takke de præster og andre kirkelige medarbejdere, der under svære vilkår har arbejdet for, at kirkens stemme og evangeliets trøst har kunne høres trods de restriktioner, der har gjort det svært at gennemføre gudstjenesterne i kirken.”

Danskerne og folkekirken 2020

Undersøgelsen fra Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter viser bl.a. at:

 

  • Tillid: 68 % har meget eller ret stor tillid til folkekirken. 
  • Rolle i lokalområdet: 50 procent mener, at folkekirken spiller en positiv eller lidt positiv rolle i deres lokalsamfund. 
  • Gudstjeneste: 36 procent har deltaget i en folkekirkelig gudstjeneste enten fysisk eller online (ud over dåb, vielse, begravelse og julegudstjenester). 52 procent oplevede den sidste gudstjeneste, de var til i folkekirken, som en positiv eller meget positiv oplevelse.
  • Digital tilstedeværelse: 33 procent har set noget fra folkekirken på de digitale medier.


Undersøgelsen bygger på 1031 besvarelser af et spørgeskema. Se alle spørgsmål og svarene på dem her.