Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Forstørrede legoklodser bygger Nepal op igen

Til daglig er Kurt Keldebæk Rasmussen kontaktperson og kasserer i Fløng Kirke. Men én gang om året tager han indsamlingslederkasketten på og hjælper med at samle ind til Folkekirkens Nødshjælp.

Kurt Keldebæk Rasmussen er indsamlingsleder for Folkekirkens Nødhjælp i Fløng Kirke. Det første år formåede han at fordoble de indsamlede midler. Her er han på studietur med Folkekirkens Nødhjælp. Deltagerne har selv finansieret en stor del af rejsen, resten har Danida givet tilskud til.               

Tekst og foto: Sarah Thorngreen Auken

Allerede på vej ud af lufthavnen standser Kurt Keldebæk Rasmussen op og kigger fascineret på en byggeplads, det er ikke så meget selve renoveringen der får Kurts opmærksomhed, som det stilads der omkranser bygningen. Store bambuspinde, surret sammen, så man for fornemmelsen af at man er trådt ind i noget der ligner en forstørret udgave af børnenes leg i en skovbørnehave. Og alligevel kravler arbejderne selvsikkert og hjemmevant rundt på det

”Den var aldrig gået derhjemme. Arbejdstilsynet havde ryddet det hele med et snuptag – men der er vist nogle andre standarder. De har vist ikke et arbejdstilsyn her i landet” Siger Kurt og smiler. Og det er nogle helt andre omgivelser revisoren fra Fløng skal bruge den næste uges tid på.

Sammen med ni andre indsamlingsledere er han på studietur i Nepal for med egne øjne at opleve hvor og hvordan de indsamlede midler bliver benyttet.

Sogneindsamlingen for Folkekirkens Nødhjælp

År efter år har flere frivillige, lokale borgere, konfirmander, folk fra menigheden stemt dørklokker og gået på gader og stræder for at samle ind den første søndag i marts for at støtte Folkekirkens Nødhjælps arbejde.

Det kræver en del forarbejde at organisere sådan en tur. Og det er indsamlingslederens rolle at være projektleder og logistiker ift til alle de spørgsmål der opstår i forbindelse med sådan en dag.

Ét er de praktiske spørgsmål omkring indsamlingsruter, optælling af penge osv. Noget andet er spørgsmålene om, hvad pengene går til.

Men nu er der syn for sagen. Deltagerne på turen kommer med i første række til de mange lokale udviklingsprojekter rundt om i Nepal.

Lokal forankring skaber medejerskab over projektet

Folkekirkens Nødhjælp arbejder med at skabe lokalt medejerskab og derfor samarbejder de med organisationen ’Build Up Nepal’ som står bag CSEB Climate Change projekt, som fokuserer på at skabe social og klimamæssig bæredygtighed i byggeindustrien i Nepal. 

Efter jordskælvet er der brug for at bygge mange huse op igen. Og CSEB BRICKS giver deres bud på, hvordan de kan skabe lokale arbejdspladser, billigt og klimavenligt byggemateriale og jordskælvssikrede mursten.

Holdet besøger er en lille byggeplads. Ved første blik er det ikke et imponerende syn. Et bliktag, en hånddreven maskine og en masse sand og grus.

Kurt bliver den første prøvekanin i den nepalesiske byggebranche. Han skovler grusblandingen op i tragten, som så bliver presset ned i formen. Og derefter skal hele kroppen i sving. Alle kræfter bliver brugt på at stemple sand, grus og cementblanding sammen.

Sand og cementblandingen presses ned i støbeformen.      

Det kræver sin mand - eller kvinde - at presse murstenene sammen.

Nænsomt bliver den fugtige mursten båret hen for at tørre. Men er det holdbart?

Murstenene er formet med inspiration fra de danske legoklodser. Samtidig er der gjort plads til at man kan putte et metalrør i hjørnerne. Netop for at skabe den ekstra stabilitet, som gør bygingen modstandsdygtig over for de vældige naturkræfter.

 

” Hold nu op, hvor er det en genial ide.” Udbryder Kurt Keldebæk Rasmussen ”De kan producere lokalt og det er bæredygtige materialer og det skaffer arbejdspladser og allerbedst, så skaber det hjem og husly"

Men er der noget der endnu mere der glæder revisoren, kassereren og kontaktpersonen, så er det den værdi, som alt det frivillige arbejde giver.

"Det er helt utroligt, at vi for så lidt penge, er de med til at gøre en kæmpe forskel for så mange mennsker, det giver én lidt mere gå-på-mod til at lægge lidt ekstra kræfter i det lokale arbejde og opfordre til lige at gå en kilometer ekstra."

 

Her kan du læse mere om projektet.

Hør Kurt Keldebæk Rasmussen fra Fløng Kirkes menighedsråd fortælle om sin tur til Nepal i Sognets hus Torsdag 13. februar kl. 19. Se mere her.

Den forstørrede legoklods er stadig helt fugtig. Og skal nu stilles til tørre.

Murstenene ligger til tørre foran produktionspladsen.

Fakta

Sogneindsamlingen 2020

Den næste indsamling for Folkekirkens Nødhjælp er søndag den 8. marts 2020

 

Opgaver som indsamlingsleder

Som indsamlingsleder skal du:

  1. Finde et egnet indsamlingslokale
  2. Skaffe et lille team, der hjælper dig på dagen
  3. Hverve indsamlere og skabe synlighed om indsamlingen
  4. Tjekke materialer og printe ruter
  5. På dagen tage imod indsamlere, uddele indsamlingsbøsser og tælle penge

 

Alle kan gøre en stor forskel for verdens fattigste ved at organisere indsamlingen lokalt i sit eget sogn. Er du interesseret i at organisere indsamlingen lokalt, så kontakt Folkekirkens Nødhjælp for at høre mere på 33 18 77 66 eller sogneindsamling@dca.dk.

                                                                                                        

Folkekirkens Nødhjælps formål 

er at styrke verdens fattigste i kampen for et værdigt liv. De arbejder ud fra et kristent menneskesyn med respekt for ethvert menneskes rettigheder og alle menneskers lige værd. Folkekirkens Nødhjælp har sine rødder i den danske folkekirke, men arbejder der, hvor nøden er størst uden hensyn til religion, køn, race eller politik overbevisning.