Nyheder
Nyheder

En fjerdedel har endnu ikke stemt

Bispevalgets første runde nærmer sig sin afslutning. På tirsdag den 13.10. kl. 12 lukker første runde, og der er stadig omkring 400, der ikke har stemt endnu.

Sarah Auken stod for streamingen af det sidste møde mellem kandidaterne i Græsted. (Foto: Malene Bjerre)

Af Malene Bjerre

73 procent. Så mange af de 1531 stemmeberettigede menighedsrådsmedlemmer og præster i Helsingør Stift har indtil videre fået sat deres kryds ved den kandidat, de foretrækker til posten som ny biskop i Helsingør.

27 procent har med andre ord ikke bestemt sig endnu – eller har i hvert fald ikke fået gjort noget ved sagerne.

Der er da også over fire dage tilbage at nå det i. Det elektroniske valgsystem lukker først ned tirsdag den 13. oktober kl. 12. Men alligevel kunne formanden for valgbestyrelsen, Birthe Larsen, godt tænke sig snart at få lidt flere stemmer i hus.

"Det betyder jo meget, hvem der bliver biskop i stiftet, og det er yderst vigtigt, at så mange som muligt er med til at afgøre det,” siger hun. Står det til hende, skal stemmeprocenten helst endnu højere op end de 90 procent, der stemte ved det eneste andet elektroniske bispevalg, vi har haft i Danmark, nemlig det i Lolland-Falster Stift i 2017.

”Jeg tror nu nok også, det skal komme. Forleden sendte vi en påmindelse ud, så vi håber, at resten får stemt inden for de næste par dage. Og der er ingen grund til at vente til sidste øjeblik. Man risikerer bare at glemme det, og så er det pludselig for sent,” advarer hun.

Streames via Facebook

På tirsdag kl. 12 vil valgbestyrelsen samles i stiftsadministrationens lokaler i Vor Frue Kloster med medarbejdere fra Folkekirkens IT og repræsentanter fra virksomheden Assembly Voting, der står for det elektroniske valgsystem. Fire af stiftsadministrationens medarbejdere er udpeget som valgtilforordnede og udstyret med koder, der sætter dem i stand til at logge ind i systemet efter kl. 12. Og så snart tallene er blevet hentet – og valgbestyrelsen har sikret sig, at antallet af stemmer passer med antallet af stemmeberettigede – vil resultatet blive offentliggjort.

De fire kandidater er sammen med deres familier og et antal pressefolk inviteret til at følge offentliggørelsen af resultatet fra et andet lokale i stiftsadministrationen via skærm. Hele seancen streames nemlig via Helsingør Stifts Facebookside.

Hvis en af kandidaterne får mere end 50 procent af stemmerne, bliver valget afgjort i denne runde. Ellers går de to kandidater, der har fået flest stemmer, videre til en anden runde, der vil blive afgjort 18. november.