Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Biskopper: Sløjf retten til at afvise ansøgere til præstestillinger på grund af køn

”Undtagelsesbestemmelsen har udlevet sig selv,” siger biskop Peter Birch, som sammen med sine 11 bispekolleger opfordrer kirkeminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) til at afskaffe folkekirkens fritagelse fra Ligebehandlingsloven.

Retten til at fravælge ansøgere på baggrund af køn skal sløjfes.

”Vi vil gerne understrege, at præster ansættes i folkekirken på baggrund af deres teologiske og personlige kvalifikationer og ikke på grund af køn,” siger biskop Peter Birch.

Af Steen Toft Winther

Skal menighedsråd kunne fravælge en præst, fordi hun er kvinde?

Ikke hvis det står til landets biskopper.

Derfor har de i et brev mandag den 31. oktober opfordret kirkeminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) til at afskaffe den bekendtgørelse, der gør det muligt at afvise ansøgere til præstestillinger på grund af køn.

”Vi vil gerne understrege, at præster ansættes i folkekirken på baggrund af deres teologiske og personlige kvalifikationer og ikke på grund af køn,” udtaler biskop Peter Birch til DR og fortsætter:

”Undtagelsesbestemmelsen har udlevet sig selv, den er ikke længere relevant, men sender et uhensigtsmæssigt signal om, at vi tillægger køn en betydning.”

Kirkeministeren lytter til biskopperne

I brevet til ministeren skriver biskopperne, at lige adgang til at søge præsteembeder er en del af den folkekirkelige ordning, og de understreger også, at folkekirkens rummelighed og mindretalsrettigheder til enhver tid kan garanteres ved menigheders frie præstevalg og sognebåndsløsning.

Ifølge DR er kirkeminister Ane Halsboe-Jørgensen positivt stemt overfor at ændre i undtagelsesbekendtgørelsen. Hun siger mandag den 31. oktober til DR:

”Jeg lytter til biskopperne, der i dag er kommet med et fælles udspil. Nu er de klar, og så skal de vide, at jeg også er klar.”

Læs også biskoppens hilsen fra august om undtagelsesbekendtgørelsen.

LOVEN - KORT FORTALT


Ligebehandlingsloven stammer fra 1978. Den forbyder forskelsbehandling af mænd og kvinder i forhold til vilkår for ansættelse.

 

Alle trossamfund endte dog med at blive fritaget for at skulle følge loven, idet man under udarbejdelsen blev opmærksom på, at det i nogle trossamfund kunne være i strid med Grundlovens paragraf 67 om religionsfrihed.

 

Kilde: DR.