Nyheder
Nyheder

Besøg de åbne vejkirker i sommerferien og resten af året

I Kirkefondets årlige brochurer over vejkirker er hele 438 kirker med. Det er det højeste antal kirker nogensinde, og 52 af dem ligger i Helsingør Stift. Find mere information om vejkirker her.

I Kirkefondets årlige brochurer over vejkirker er hele 438 kirker med. 52 af dem ligger i Helsingør Stift

52 af de 438 vejkirker ligger i Helsingør Stift. Her kan du komme ind og bede en bøn, hvile benene, fylde drikkedunken eller pumpe din cykel. Foto: Kirkefondet.

Af Charlotte Lydholm, kommunikationskonsulent i Kirkefondet

Når vi er på ferie sydpå, er det helt almindeligt, at vi lige går ind i en kirke, ser den og sætter os og køler lidt ned i varmen, mens vi måske sender en bøn op eller tænker over livet. Vi tager det som en selvfølge, at kirken er åben, og vi bare kan gå ind. Sådan er det desværre ikke i Danmark! Mange kirker er åbne, men mange er også lukkede eller har en meget begrænset åbningstid. Derfor har Kirkefondet hvert år i over 20 år udgivet brochurerne ”Vejkirker og andre åbne kirker”.

Begrebet 'vejkirke' stammer oprindelig fra Sverige og Norge, hvor mange kirker i nærheden af større veje gør sig særlige anstrengelser for at byde vejfarende indenfor, specielt i sommertiden. Men også i Danmark er det blevet mere og mere almindeligt, at folk gerne vil benytte kirkerummet uden for de faste gudstjenestetider til personlig andagt, eftertanke eller blot for at få nogle minutters stilhed i en travl hverdag, eller når man besøger ens kære på kirkegården. Derfor er vejkirkebrochurerne meget populære.

I brochurerne kan man se kirkernes beliggenhed. Der er en kørselsvejledning og oplysninger om bl.a. kirkernes åbningstider, seværdigheder, faciliteter, koncerter og arrangementer, kontaktpersoner og hjemmesideadresser.

438 kirker er med, heraf 52 i Helsingør Stift

I år er 438 kirker fordelt udover hele landet med i årets to brochurer over vejkirker og andre åbne kirker. Det er det højeste antal kirker i brochurerne nogensinde, og heraf ligger 52 i Helsingør Stift. Nogle af kirkerne har været med i brochurerne i mange år, andre er lige kommet med i år. Brochurerne findes i to udgaver: én for Jylland med 228 kirker og én for øerne (Sjælland, Fyn og de øvrige øer) med 210 kirker, og de er trykt i et samlet oplag på 94.000 eksemplarer i alt.

Brochurerne kan fås i de deltagende kirker, der får det antal, de ønsker, og ellers på biblioteker, turistbureauer, campingpladser, vandrerhjem, motorvejsstationer og udvalgte museer mv. og ved henvendelse til Kirkefondet. De kan også ses og downloades fra www.vejkirker.dk. Her kan man også søge på de enkelte vejkirker, på regioner eller på symbolerne i brochuren, så man f.eks. kan finde alle vejkirker med kalkmalerier, kirkekunst eller alle cykelvenlige vejkirker. 

Cykelvenlige vejkirker

For 6 år siden introducerede vi cykelvenlige vejkirker, der betyder, at der ved disse kirker er et sted, hvor man kan stille sin cykel, få fyldt sin vandflaske, og der vil være en cykelpumpe til rådighed. For to år siden år kom der en udvidelse af denne kategori med et nyt symbol for cykelvenlige vejkirker med et tilgængeligt elstik, så man kan få opladet sin elcykel, og det gør det endnu nemmere for cyklister at bruge kirker som et pitstop. Den Danske Klosterrute og Den Danske Pilgrimsrute også tegnet ind på kortene i begge brochurer, så turister til fods eller på cykel kan besøge kirkerne langs ruten.   

Som allerede nævnt er det Kirkefondet, der står bag brochurerne over vejkirker og andre åbne kirker i Danmark. Det er de deltagende kirker, der finansierer trykning og distribution af brochurerne. Og hvert år i oktober måned sender Kirkefondet invitationer ud til alle menighedsrådsformænd/kirker om at være med, hvis deres kirke er åben udover ved gudstjeneste. Der er ikke som sådan nogle minimumskrav til åbningstiden, man skal bare overholde den tid, der står i brochuren. Brochurerne er atter i år illustreret og layoutet af tegner og grafiker Kim Broström. 

Læs mere om vejkirker på www.vejkirker.dk og find brochurerne. Der er masser af kunst, kultur og tid til eftertanke i kirkerne!