Nyheder
Nyheder

Afsked i (endnu mere) beskåret udgave

Den 14. november 2020 kl. 11 holder den afgående biskop over Helsingør Stift sin afskedsgudstjeneste for en lille gruppe mennesker. Gudstjenesten og de efterfølgende taler kan følges på stiftets Facebookside og her på siden.

Biskoppen sammen med borgmester, provster m.m.

Kun ganske få kommer med til afskedsgudstjenesten for Lise-Lotte Rebel.

Af Malene Bjerre

Lise-Lotte Rebel har meget mod sin vilje besluttet, at hendes afskedsgudstjeneste skal være med deltagelse af endnu færre gæster. Beslutningen kommer oven på de seneste dages høje coronasmittetal.

”Jeg er meget ked af det, men jeg synes, det er det rigtige at gøre. Vi kan ikke for alvor glæde os over at være sammen, hvis vi samtidig skal være bekymrede for, hvad vi udsætter hinanden for,” siger Lise-Lotte Rebel.

Der var i forvejen lagt op til begrænsninger i deltagerantallet til gudstjenesten, hvor 20 mennesker fra hvert af de 13 provstier i stiftet havde fået plads til en allerede reduceret gudstjeneste uden hverken salmesang eller altergang. Men nu har stiftet – med tungt hjerte – måttet sende mail ud til hovedparten af gæsterne og aflyse deltagelsen. Kun to fra hvert provsti, provsterne, stiftsrådet og menighedsrådsforeningerne, få bispekolleger, stiftspersonalet og enkelte andre bliver der plads til.

Efter gudstjenesten var der planlagt en reception med taler. Talerne bliver fastholdt, og både gudstjeneste og de efterfølgende taler bliver streamet til stiftets Facebookside. DR optager gudstjenesten og bringer den søndag den 15. november kl. 10 på radioens P1.

Gudstjenestens indhold bliver det samme som hele tiden planlagt. Det Danske Pigekor – eller så mange af korsangerne, som afstandsreglerne tillader – vil blandt andet synge et værk, som Domkirkens tidligere organist Bo Grønbech har skrevet til Lise-Lotte Rebel. Og så kan de få deltagere nu få lov til at synge med på salmerne.

”Det er vores vurdering, at det er, hvad der kan lade sig gøre realistisk,” siger Lise-Lotte Rebel. ”En gudstjeneste er nu engang bedst, når menigheden også får lov til at synge med. Jeg havde glædet mig til at møde repræsentanter fra hele stiftet, men vi tør ikke tage ansvar for at få så mange mennesker ind og ud ad Helsingør Domkirke med fare for, at vi smitter hinanden. Jeg har så meget at takke for – men nu bliver min tak streamet til jer alle.”

HER FINDER DU STREAMINGEN

Afskedsgudstjenesten og taler bliver streamet på stiftets Facebookside og her på Youtube.